Satsning på gotländska delikatesser

Visby får en gotländsk delikatessaffär.
Det är ägarna till nya saluhallen på Stora Torget i Visby, Eva Toivonen och Johan Strömberg, som tänker satsa på försäljning av gotlandsproducerade livsmedel.
Hushållningssällskapet är med och hjälper de företag som vill vara med.

Gotland2006-02-15 06:00
- Vi kan sponsra tillverkarna genom att gå in och betala en del av kostnaden som säljaren måste lägga på varan, säger Veronica Östling på Gotlands hushållningssällskap och berättar att projektet är tvåårigt.
- Det blir en liten konkurrensfördel för de gotländska tillverkarna. Syftet för oss är att hjälpa dem att få ut nya produkter på marknaden.
Målet är att hitta försäljningskanaler och få ett permanent ställe att bjuda ut de olika gotländska varorna. Med ett och samma ställe kan man också samordna marknadsföringen.
De gotländska delikatesserna säljs i anslutning till restaurangen. Det är saluhallens ägare som väljer ut vilka varor de vill ha.
- Det ska vara livsmedel som inte vanligtvis finns i de stora livsmedelsaffärerna, säger Veronica Östling som berättar att utbudet också kan variera över säsongen. Färskpotatis kanske bara säljs några veckor för att sedan bli allmänt förekommande i större butiker.
Det är i huset där Systembolaget tidigare höll till som saluhallen öppnas. Förutom delikatesser kommer en restaurang och olika hantverk att locka till sig kunder. På den ätliga avdelningen kommer det att finnas både kylda, frysta, konserverade och färska livsmedel.
Förutom att gå in och stötta försäljningen, ingår det i projektet att bidra med utbildning till alla producenter.
- Efter nyår kom en ny lag som kräver viss kunskap av alla som hanterar livsmedel. Vi ska hjälpa till med det, säger Veronica Östling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om