Satsar på att dubbla till 2008
Högskolan på Gotland ökade mest i landet 2003. Antalet studenter steg med hela 29,7 procent.Sammanlagt deltog nära 3 500 studenter (1 900 helårsstudenter) i något av Högskolans program. Högskolan är numera en av de tio största arbetsplatserna på Gotland, framhåller rektor Leif Borgert. Med 200 anställda och 150 miljoner i omsättning är det ett ganska skapligt företag som vi driver vid hamnen.Men planerna på expansion är fortsatta: Redan 2007 vill man vara dubbelt så stor och se ett totalt studentantal om 6 000-7 000 eller 2 700 helårsstudenter.Möjligheten att studera på distans innebär också att studenterna kan vara bosatta var som helst i världen. Vid öns högskola distansstuderar 40 procent, högsta andelen i landet. Den elev som bor längst bort och studerar vid Högskolan Gotland återfinns i Australien.
Högskolans rektor Leif Borgert, som tillträdde i september 2003, kan se tillbaka på ett lyckat första halvår.
Öns högskola ökade således studentantalet mest i landet eller med nära 30 procent. Den tillhör dock fortfarande en av de mindre och därmed är det förstås också lättare att växa. Men optimismen hos Högskolans ledning är ändå stor inför framtiden.
Leif Borgert:
Jag visste redan innan jag började att Högskolan här erbjuder en studiemiljö utöver det vanliga. Vad jag nu vet är att det också finns en utvecklingskraft i detta nytillskott i den svenska högskolevärlden som lovar gott inför framtiden.
<span class=MR>Önskvärd expansion</span>
Och han ser en fortsatt kraftig expansion som både möjlig och önskvärd. Fram till 2008 satsar man på att antalet helårsstudenter ökar till 2 700 vilket motsvarar 6 000-7 000 individer eller en fördubbling enligt den "Vision Högskolan 2008" avseende forskning, utbildning, lokaler med mera som man arbetar efter.
27 oktober i år skall ett omfattande förslag presenteras. Då vet man också vilka ekonomiska ramar som gäller, en första indikation kommer i vårpropositionen.
Högskolan är en statlig myndighet som kräver anslag men Gotlandsutredaren Thage G. Peterson har tagit med en högskolesatsning i sitt "testamente" sedan han avslutat sitt arbete.
Nyckeln är att regering och riksdag säger att Högskolan Gotland är värd att satsa vidare på.
<span class=MR>Lokalfrågan</span>
Ett kraftigt ökat antal studenter kräver fler och större lokaler. I första hand vill man då ta i anspråk den byggrätt om 3 000 kvm som man har bakom nuvarande huvudbyggnad och som blir aktuell i samband med kongresshallens byggstart.
Men i förlängningen kan Högskolan bli tvungen att lämna hamnområdet som sammanhållande enhet, konstaterar Leif Borgert.
Lokalfrågan blir en av de stora om vi expanderar så kraftigt.
Sammanlagt deltog förra året således ca 3 500 studenter i program och kurser under de tre terminerna. Omräknat till helårsstudenter blir det ca 1 900.
Tre terminer eftersom man inofficiellt räknar en sommartermin här på grund av det stora kursutbudet under sommarperioden.
En verksamhet som dock minskar något på grund av att staten sagt ifrån att högskolorna inte får expandera hur mycket som helst och att "ordinarie" terminsstudenter ska prioriteras. Men här sker minskningen även i och med svårigheten att hitta boende till "studentpris" under högsäsongen.
Fortfarande spelar dock sommarkurserna en större roll än vid andra högskolor, konstaterar Leif Borgert.
<span class=MR>Mot teknikströmmen</span>
Värt att notera är att vi går mot strömmen när det gäller utbildningar inom naturvetenskap och teknik. Medan intresset för sådana program har minskat vid de flesta högskolor ökade antalet teknikstudenter här med 20 procent.
En delförklarling är att man gränsöverskridande kombinerar teknik med andra inslag i program som "Tillämpad byggnadsvård och traditionella hantverk" där historia ingår och "Design och konstruktion" med konst som inslag.
Totalt sett av samtliga studenter kommer de flesta från de tre svenska storstadsområdena. 40 procent av studenterna utgörs av gotlänningar. En siffra man satsar på att öka via ett projekt under året.
Av tradition är Gotland ett län med ett lågt antal högskolestudenter.
<span class=MR>Samarbete med gymnasiet</span>
Högskolan satsar på ett intensifierat samarbete med gymnasiet, det skall bli enklare att hitta vägen in i Högskolan.
Mellanformer så att man får möjlighet att känna på hur det känns att plugga här, säger Leif Borgert och nämner amerikanska "collegeår" som en tänkbar modell för detta.
40 procent studerar på distans vid Högskolan Gotland, de befinner sig således inte på plats i skolans lokaler. En siffra som är högst i landet. Man har studenter från skilda håll i världen. Även avlägsna sådana som Singapore och Australien.
Leif Borgert:
Med 200 anställda och 150 miljoner i omsättning är det ett ganska skapligt företag som vi driver vid hamnen.
Elevström. Dagens elevantal hoppas högskoleledningen skall fördubblas inom fem år.
Nöjd rektor. Leif Borgert är nöjd med Högskolans ökning, plus 30 procent i fjol, och satsar på en ytterligare framtida expansion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!