Satsar över 200 miljoner på vatten och avlopp
Upp emot 4 400 gotländska fastigheter har enskilt avlopp som inte klarar dagens krav. Det är en av anledningarna till att Gotlands kommun satsar på en kraftfull utbyggnad av det kommunala vatten- och avloppsnätet.
När kommunfullmäktige förra månaden antog en ny VA-plan underströk några av ledamöterna hur viktig frågan är. När byggnadsnämnden i dag avslår ansökningar om bygglov är motiveringen i mer än hälften av fallen att det saknas möjligheter att ordna vatten och avlopp på ett godtagbart sätt. Ledningarna är således inte bara en miljöfråga, utan även avgörande för utvecklingen av många områden på Gotland.
När den nya planen utformats har miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tillsammans med stadsarkitektkontoret varit de tunga instanserna. Miljö- och hälsoskyddskontoret har kartlagt var VA-problemen är störst, och stadsarkitektkontoret har utrett var bebyggelsetrycket är högst. Sedan har tekniska förvaltningen sammanställt materialet och plockat fram områden med både VA-problem och högt bebyggelsetryck.
Fritidshus
Merparten av de områden som är i behov av en utbyggnad av vatten och avlopp har en hög andel fritidshus. Länge utgjorde inte de områdena något problem. Med pump på gården, utedass och ett hus med dålig isolering var vattenförbrukningen låg och vistelsetiden kort. Med tiden har standarden höjts till året-runt nivå och trycket på avloppsanläggningarna ökat. Många flyttar också in permanent i sina fritidshus. En kontroll som kommunen gjorde av Själsö-Brissund visade att 40 procent av fastighetsägarna bodde permanent i sina fritidshus.
På 35 år har antalet fastigheter som är anslutna till kommunala ledningar ökat från 5 850 till 11 000. Men det räcker inte. Av de cirka 11 000 fastigheter som fortfarande har enskilt avlopp uppfyller 30-40 procent inte kraven på rening, enligt miljö- och hälsoskyddskontoret.
En av anledningarna till att kommunen 2001 upprättade den första VA-planen är att regeringen ålade kommunen att bygga ut ledningsnätet vid Brissund och Själsö.
- Genom att upprätta en plan kan vi själva styra utbyggnaden och slipper att bli ålagda att bygga ut, säger driftschefen Göran Blomgren.
2 000 fastigheter berörs
Den nya VA-planen omfattar ett 80-tal områden. Under perioden 2006-2010 satsas cirka 15 miljoner kronor, och de fem åren därefter dubbelt så mycket. Totalt beräknas utbyggnaden på tio år kosta omkring 225 miljoner kronor.
I planen prioriteras 13 områden. De omfattar tillsammans 1 500-2 000 fastigheter.
Utbyggnaden har redan börjat vid Kneippbyn och Ygne i Västerhejde, och i kyrkbyn i Hangvar. Lickershamn står på tur och sedan ska enligt planen kyrkbyn i Roma och Nisseviken på kommunala VA-ledningar.
Tekniska förvaltningen har sedan valt ut åtta områden, utan att rangordna dem. Områdena är Bungeviken-Bungenäs, Gerete, Norrbys och Klinte i Follingbo, Ajkesträsk och Gasmora på Fårö, Ireviken i Hangvar, Gnisvärd i Tofta, Ingvards, Gottskalks och Tjängdarve i Träkumla, Bergbetningen i Visby samt Falhammars, Rodarve och Bengts i Östergarn och Gammelgarn.
Även om utbyggnaden görs för att säkerställa vattentillgång och möjliggöra utbyggnad välkomnar långt ifrån alla fastighetsägare satsningen. I många fall har man satsat mycket pengar på sin egen anläggning, och att tvingas ansluta sig till kommunala ledningar är man inte intresserad av. Grundavgiften för en anslutning är 76 000 kronor.
Klagomål
Den som motsätter sig en anslutning kan klaga hos Statens VA-nämnd. Åren 1996-2000 avgjorde nämnden åtta ärenden. Under 2000-talet, då utbyggnaden tagit fart med bland annat Själsö och Brissund, ökade antalet ärenden till 21. Oftast är det fastighetsägare som överklagar beslut om anslutning, men det har blivit allt vanligare att kommunen tvingas vända sig till VA-nämnden för att kunna ta ut avgiften.
Göran Blomgren påpekar att många i Själsö och Brissund insett fördelarna med kommunalt VA:
- Det var många som klagade, men protesterna dog ut snabbt när man insåg nyttan.
Han påpekar även, att ett 20-tal fastighetsägare fick hjälp att klara investeringen genom att tioåriga avbetalningsplaner gjordes upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!