Satsar 20 miljoner på nytt mejeri
När Stafva gård 2003 satsade en 600 000 kronor på småskalig osttillverkning i gamla pannrummet kallade Patrik von Corswant det för ett högriskprojekt. Nu investerar Stafva 20 miljoner kronor i ett nytt gårdsmejeri.
Gårdsmejeri. Det nya mejeriet har plats för både produktion och besökare. Totalt 2 400 kvadratmeter.
Foto: Rolf Jönsson
Det misstaget tänker han och Inger von Corswant inte göra om. Den nya mejeribyggnaden vid gården i Barlingbo är på 2 400 kvadrat, fördelat i två plan. Arbetet pågår för fullt - betonggolv slipas, rostfria stålrör dras kors och tvärs och de sista väggarna muras upp - men man kan ändå få en känsla av hur det färdiga bygget kommer att bli.
Besöksdel
Det blir ett tvådelat mejeri, med en del för produktion och en för besökare. I entrén kommer besökaren att mötas av ett mjölkliknande vattenfall. Man går sedan en trappa upp och genom glasade väggar kommer man att kunna följa produktionen.
På övervåningen finns även försäljning av mejeriprodukter, men även kafé och restaurang för besöksgrupper. Genom glas i restauranggolvet kommer man att se rätt ner i ostlagret.
Ett besök på Stafva ska ge en möjlighet att följa produktionen från kohagen till ostlagret. Gårdsmejeriet blir ett av få i landet som kan visa upp hela kedjan.
- Jag hoppas att vi kan hålla besöksdelen öppen året runt, säger Patrik von Corswant.
Farväl till Arla
Med det nya mejeriet nära tiodubblas produktionen av ost. Nuvarande ystkar på 500 liter kompletteras med två nya på 1 500 liter vardera. All mjölk från gårdens 80 kor kommer att gå åt i den egna produktionen, så vid årsskiftet sade gården upp avtalet med Arla. Ännu ett tag rullar mjölkbilen till Visby, men snart kommer mjölken att ledas direkt i rör från ladugården till det nya mejeriet.
I det gamla pannrummet produceras för närvarande åtta olika ostar och smör. Förra året tillverkades sju ton ost.
- Stafva Blå är den som sålt bäst, tätt följd av Stafva Ockra, berättar Inger von Corswant.
Hårda ostar
Nu arbetar Inger von Corswant för fullt med att ta fram nya sorter. Med mångdubblad kapacitet ska Stafva även satsa på hårdostar. En edamerost och en gruyèreost med tryffel mognar som bäst i lagringskylen, och kommer att finnas för avsmakning under Primörpremiären senare i maj.
- Jag har svårt att hejda mig. Det är ett kreativt jobb och det är kul att pröva nya sorter, säger Inger von Corswant.
Mejeriet kommer även att tillverka smör och yoghurt.
- Vi ska försöka få till en yoghurt som inte finns i butikerna. I första hand är målet att göra en krämigare och lite fetare yoghurt, berättar Inger von Corswant.
Tidsschemat för mejeriet har justerats några gånger. Patrik och Inger von Corswant hade hoppats att produktionen kunde starta nästa månad.
Men nu siktar man på att komma igång i september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!