"Sandöns gravvårdar måste skyddas från vandalisering"

Det är av stor vikt att inte gravvårdarna på begravningsplatsen vid Tersord på Gotska Sandön vandaliseras eller profaneras av tillfälliga besökare.
Dessutom finns det på ön ett kapell, vid Idemoren,som inrymmer andliga inventarier och altare.

Gotland2006-04-05 06:00
Detta påpekar Fårö kyrkoråd och Bunge pastorat i sina yttranden till till miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet angående översynen av verksamheten på Gotska Sandön.
På begravningsplatsen vid Tersord vilar drunknade sjömän, samt flera som tidigare bott på ön, till exempel tillsyningsmän och fyrpersonal som levt och verkat på Sandön ända in i vår tid.

Kommunalt yttrande
Risken att deras viloplatser ska vandaliseras om Gotska Sandön inte har bemanning året runt, oroar pastoratet och kyrkorådet.
Svenska kyrkans kapell på ön sorterar under Fåröprästen som ansvarar för gudstjänstlivet där, sommartid för turister och vintertid för de boende på ön.
"Det är viktigt att kapellet inte utsätts för skadegörelse och vandalisering av tillfälliga besökare som kommer till ön utan någons vetskap" skriver Hans Jakobsson, kyrkonämndens ordförande samt Christer Åslundh, kyrkoherde i Bunge pastorat, samt Agneta Söderdahl, präst på Fårö och Gotska Sandön .
Gotlands kommuns yttrande är undertecknat av kommunstyrelsens vice ordfröande Sonia Landin och kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrok. Gotlands kommun har ingen verksamhet på ön och har inga invändningar mot länsstyrelsens förslag beträffande kostnadsfördelning. Däremot anser kommunen av nationalparken Gotska Sandön måste vårdas och skyddas så långt som möjligt.
"För tillsyn och underhåll krävs personal med god kompetens inom området, vilket kan försvåras om inte kontinuitet i bemanningen upprätthålles. Även för utvecklingen av n som besöksmål är kontinuitet i skötseln viktig. Ur ett säkerhetsperspektiv är det önskvärt att det finns personal på Gotska Sandön. Gotlands kommun vill utifrån ovanstående framhålla vikten av bemanning finns på Gotska Sandön under hela året".

Gotländsk delegation
Riksantikvarieämbetet och Gotska Sandöns hembygdsförenings yttranden har GT redogjort för den 7 respektive 18 mars. Både kräver fortsatt bemanning året runt i enlighet med det beslut regeringen tog 1985.
I dag lämnas över 16 000 namnunderskrifter, som kräver bevarad bemanning året runt på Gotska Sandön, över till miljöminister Lena Sommestad. Namnlistorna lämnas över av en delegation bestående av Björn Olofsson, Christina Hoas och Hans Hörlin, Gotska Sandöns hembygdsförening, samt av GT:s redaktionschef Tomas Rubin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om