Samverkan ska utveckla små skolor

Att höja kvaliteten och samtidigt få ned kostnaderna.Det är grunden för ett nytt projekt kallat "Små skolor i utveckling".- Jag ser det också som ett sätt att rädda skolor på landsbygden, säger Anna Stövring Nielsen, lärare i Fårösund.

Läraren Anna Stövring Nielsen, barn- och utbildningsnämndens 1:e vice ordförande Meit Fohlin, rektor Jerker Enekvist och projektledaren Lotta Gröning tror att det nya projektet betyder mycket för att höja kvaliteten på små skolor.

Läraren Anna Stövring Nielsen, barn- och utbildningsnämndens 1:e vice ordförande Meit Fohlin, rektor Jerker Enekvist och projektledaren Lotta Gröning tror att det nya projektet betyder mycket för att höja kvaliteten på små skolor.

Foto: Ewa Israelson

Gotland2012-09-06 04:00

Det är ett nationellt projekt som drivs av Hela Sverige ska leva och med stöd av bland andra Sveriges kommuner och landsting och lärarförbunden.

- Det primära är att hitta nya vägar till den pedagogik som vi kommer att tvingas satsa på framöver, att bryta traditionella strukturer. Som att via it och internet hitta modeller att samverka mellan skolor. Det kan till exempel vara svårt för en skola att rekrytera en behörig lärare i franska tre timmar i veckan. Då kan en lärare på en skola hjälpa en annan lärare på en annan skola i landet att sätta betyg via internet till exempel, säger projektledaren Lotta Gröning.

Projektet är på tre år och omfattar hela grundskolan. 13 skolor i hela landet är med. Av dessa finns två på Gotland, Stånga skola och Fårösundsskolan.


Nödvändigt projekt
- Jag ser det här som ett nödvändigt projekt. Vi har beslutat att behålla alla skolor utom den i Hogrän. Då är vi skyldiga att ha en hög kvalitet på verksamheten även på de små skolorna, och berätta om hur bra vi är. Annars kommer ingen att välja dessa skolor, säger Meit Fohlin (S), 1:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och med i den styrgrupp som arbetar med projektet.

Utbyggnaden av fibernätet öppnar nya möjligheter att utnyttja internet. Men i projektet ingår också att bygga upp kunskapsbanker, bland annat i form av "snillelistor" med uppgifter om experter på olika områden.


Även tankesmedjor
I projektet ska man även arbeta med tankesmedjor tillsammans med dem som bor och verkar i bygden, med skolan som ett nav för bygdens utveckling.

- Professionell frihet och avbyråkratisering är ett sätt rekrytera bra lärare även till små skolor. Två skolor på Gotland är med i projektet men vi ska arbeta för att få med även övriga små skolor som ett projekt i projektet. Alla skolor behöver samarbeta, säger Jerker Eneqvist, rektor i Högby rektorsområde.

För region Gotland kostar projektet 80 000 kronor för de tre år projektet pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om