Inför åttonde mars, internationella kvinnodagen, har tidningen Kommunalarbetaren släppt hela listan för landets kommun- och regionanställda. För anställda på Gotland är det en dyster läsning.
Gotländska biträden tjänar sämst i landet, 24 842 kronor. Det är nästan 4 000 kronor lägre än motsvarande kollegor i Stockholm och drygt 2 000 kronor lägre än rikssnittet.
Också de gotländska skötarna och boendestödjarna tjänar sämst i landet, 25 890 kronor i månaden. Där ligger lönen nästan 5 000 kronor lägre än rikssnittet och hela 12 000 kronor sämre än i Haninge kommun som toppar deras lönelista.
Även de gotländska barnskötarna är dåligt betalda. De hamnar på näst sista plats med 29 869 kronor i månadslön, ungefär 1 500 kronor lägre än rikssnittet och 3 500 kronor sämre än barnskötarna i Stockholm som toppar deras lista. Allt enligt Kommunalarbetarens kartläggning.
– Trots att politikerna har skjutit till pengar för jämställdhet har man inte satsat på de här kvinnodominerade yrkena, säger Pia Malmros, ordförande för Kommunal Gotland.
Hon har varit med och löneförhandlat även det senaste året.
– Vi har varit oeniga i alla förvaltningar utom en, konstaterar hon.
Men Gotland är absolut inte sämst i lönekollen för alla yrkesgrupper. Städare tjänar jämförelsevis bra, näst mest i landet. När det gäller brandmän, ett mansdominerat yrke, hamnar Räddningstjänsten på Gotland på plats fyra i topp, med 33 549 kronor, 1 700 kronor mer än snittet för riket.
– Arbetsgivaren har prioriterat den gruppen och vi har ställt frågor. Inte för att de inte ska ha den satsningen, utan för att undersköterskor inte får samma satsning, säger Pia Malmros.
Hon menar att utvecklingen för gotländska kvinnor lönemässigt är oroväckande.
– Vi behöver få upp lönerna så att de går att leva på. Det som förvärrar läget ytterligare är att vi arbetsmiljömässigt ser att arbetstagare tyvärr går ner i arbetstid, för att orka.
Att som gotländskt vårdbiträde, frånskild med barn i hyreslägenhet, försöka leva på deltidslön av 24 842 kronor är tufft. Enligt Kommunals beräkningar går ett ensamstående vårdbiträde i landet i genomsnitt back varje månad, med 1 434 kronor.
– Det går inte. Vi ser allt större utmaningar, där både boendekostnader och levnadskostnader ökar katastrofalt på Gotland. Det är de här yrkesgrupperna som drabbas hårdast. Där ser vi också att arbetsgivaren har en utmaning när det gäller att rekrytera, säger Pia Malmros.
Hos Region Gotland finns över 2 000 anställda inom Kommunals avtalsområde. I de jämförda grupperna där Gotland ligger på bottenplats finns, enligt HR-direktör Lotta Israelsson, bara ett fåtal anställda.
– Det är svårt att dra några slutsatser på din statistik då det är få grupper, säger hon.
En ny avtalsrörelse ska snart förhandlas.
– Trots ekonomin behöver vi jobba med löneutveckling, jämställdhet och för att rekrytera inom bristyrken, säger Lotta Israelsson.
Äldreomsorgslyft är ett sätt att få upp bland annat undersköterskors löner och kompetens. Heltidsresan ett annat.
– Vi har i flera år satsat på att erbjuda alla som vill ha heltid inom Region Gotland att också få det. Då måste det också bli hållbart, så att man orkar jobba heltid, säger hon.
När regionen jämför medianlönen för samtliga 7 000 anställda finns ingen ojämställdhet, enligt Lotta Israelsson.
–Män och kvinnor tjänar lika mycket. Det kan vi vara stolta över. Sedan finns det grupper där vi behöver jobba mer hela tiden, med vidareutbildning, att stärka kompetensen och att ha marknadsmässiga löner framöver. Det är en förutsättning för att klara kompetensförsörjningsutmaningen vi har både nu och framåt.
Hela listan för samtliga yrkesgrupper finns på Kommunals ”Lönekoll” på nätet.