Samrådsmöten om ny indelning i Visby stift

Det har varit den övergripande frågan under tre samrådsmöten nyligen där sammanlagt cirka 200 personer deltagit.
Några geografiska gränsdragningar finns ännu inte.
Bland många röster på mötena hördes bland annat den som påtalade:
­Det är viktigt att föra kyrkans budskap vidare. Vi måste finna former för att leva vidare i den kristna tron.

Gotland2004-06-11 04:00
Hur skall gotländska församlingar och pastorat se ut i framtiden?
Samlingarna har hållits kontraktsvis, för sudertredingen i Hemse, för medeltredingen i Klinte och för nordertredingen i Slite.
Till grund för indelningsarbetet för församlingar och pastorat ligger den utredning som gjorts och som redovisades för kyrkoherdar och kyrkonämndsordförande i slutet av april.
<span class='mr'>Fyra vägar</span>
Stiftsstyrelsens styrgrupp har sedan arbetat fram en så kallad tankemodell med fyra utvecklingsvägar som diskuterats under samlingarna nyligen.
I styrgruppen ingår Håkan Jonsson, Klinte, som är ordförande, vidare Bertil Ohlsson, Boge, Torsten Gislestam, Hamra, Karin Strinnholm Lagergren, Guldrupe, Ove Lundin, Visby och Erland Björklund, Vänge.
Styrgruppen vill bevara litenheten och inte urholka församlingslivet.
De fyra utvecklingsvägarna som diskuterats var för sig men som är beroende av varandra är Sockenkyrka, Församlingen. Pastoratet och Samverkan.
Enligt styrgruppen gällde det att se möjligheterna och inte innan de tre samlingarna dra upp några gränser.
<span class='mr'>Stor öppenhet</span>
Öppenheten har varit stor under de tre mötena och självklart känner sig var och en mer dragen till just sin församling och sockenkyrka. Det är också där man vill vara med och påverka och arbeta.
Vid mötena har följande personer medverkat från stiftet nämligen direktor Ragnar Svenserud, informatör Inger Svenserud, och jurist Torsten Svensson.
I övriga tolv svenska stift har större och mindre förändringar gjorts i indelningen under de senaste 30-40 åren.
Men inte sedan 1962 har några större förändringar i indelningen på Gotland gjorts. Då ändrades pastoratsindelningen.
<span class='mr'>Loklat ansvar</span>
På senare tid har Sanda och Klinte pastorat gått samman liksom församlingarna Hall och Hangvar. Det skedde för två år sedan.
I Vänge har försöksverksamhet pågått i tre år med att ombilda de sex församlingarna till en.
När det gäller de fyra utvecklingsvägarna var styrgruppens slutsats om Sockenkyrkan att den har stor betydelse som samlande faktor för gemenskap och identitet. Med detta som utgångspunkt finns möjligheter att bygga lokalt ansvarstagande.
Styrgruppen drar slutsatsen om Församlingen att bevarad sockenidentitet inte hindrar att nuvarande församlingar går samman.
Styrgruppens slutsats för Pastoratet är att företrädesvis högst två av nuvarande pastorat går samman med hänsyn till bland annat bärkraft och arbetslag.
<span class='mr'>På stiftsnivå</span>
Slutsats om Samverkan är att administrativa uppgifter behöver samordnas på stiftsnivå men att det formella ansvaret ligger kvar hos kyrkonämnd och kyrkoherde i pastoraten.
Under sommaren kommer samråd att hållas runt om i församlingar och pastorat och i slutet av augusti skall synpunkter utifrån börja bearbetas och stiftsstyrelsen skall komma med det förslag som skall presenteras i början av hösten.
Sedan skall förslaget ut på remiss och efter bearbetning av remissvaren skall ett slutförslag behandlas av stiftsstyrelsen i halva december.
Indelningsarbetet måste bli klart och tas beslut om innan årets slut för att det skall kunna träda i kraft vid nyåret 2006.
Det behövs nämligen ett år för att klara av de förberedelser som behövs på församlings- pastorats- och stiftsnivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om