Samma beten som pÄ vikingatid men större
Dagens bönder utnyttjar samma betesmarker och plöjer samma Äkrar som pÄ vikingatiden, men allt Àr i större skala idag.Förste antikvarie Gun Westholm berÀttade vid Ärsmötet om Mat under vikingatid och nutid, om hur gotlÀnningarna styrde sjÀlva eftersom de var isolerade pÄ ön samt att kvinnorna hade en stark stÀllning och styrde pÄ gÄrden nÀr mÀnnen, vÀldigt ofta, var pÄ resor per bÄt nerÄt Europa.
Maten frÄn olika hÄll
Maten fick vikingarna frÄn olika hÄll. De livnÀrde sig pÄ sÀl och fisk, de snarade sjöfÄgel och plockade sjöfÄglarnas Àgg, de jagade vilt, hade lamm och nöt pÄ gÄrden.
Hon nÀmnde hur man i gamla tider hade gÀdda var festmat, att man Ät Àgg, lammskallar, kÄl med mera.
De nyfikna gotlÀndska entreprenörerna seglade ut i Europa och kom hem med laster av spÀnnande kryddor, tyger, oljor och med insyn i annorlunda seder och bruk.
Jobbar ensamma
??Dagens bönder sitter pÄ traktorn, de har inte pigor, drÀngar och trÀlar utan jobbar ensamma, sade Gun Westholm. Ofta arbetar frun i stan eller pÄ annat stÀlle utanför hemmet. Och dagens bonde Àgnar stor del av sin dag att fylla i blanketter. Tack vare blanketter blir han ocksÄ nyfiken pÄ nya saker, som vin, tryffel och dinkel med mera.
Hon Äterknöt till vikingatid och böndernas nyfikenhet och entreprenörskap, som gÄtt i arv till nutidens bönder.
??Gotland har fÄtt en plats bland gourmetfolk pÄ fastlandet, sade hon.
Ăta bör man
Ăven om professor Ulf Palmenfelts föredrag hette ? Ăta bör man annars dör man? sĂ„ pĂ„pekade han att ? Ă€ta gör man Ă€ndĂ„ dör man?.
?Men mat Àr sÄ mycket mer Àn att Àta, sade han och tog upp alla symboler som till exempel rum att Àta i, mat för olika tider pÄ Äret, kokböcker, matrÀtter i olika regioner med mera.
Guds vÀlsignelse
Han berÀttade om hur maten för mÄnga förr var Guds vÀlsignelse, att man inte skulle röra i soppan motsols för dÄ blev den inte vÀlsignad och rÀckte inte lÀnge.
Maten omges med mÄnga ritualer och ett exempel Àr hur vi beter oss nÀr snapsen skall tas.
Ulf Palmefelt kom ocksÄ in pÄ att nÀr det vi Àter skall ut ur kroppen dÄ tÀnker vi pÄ det som smutsigt och orent,bland annat om att hÄrstrÄ pÄ huvudet Àr okej, men inte i soppan.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!