Samlade in 371 kg kapsyler
En kapsyl väger två gram. Inte mycket metall att återvinna, kan man tycka. Men när klass 5 på Högbyskolan samlat in 165992 kapsyler fick de släpa 371,1 kg till återvinningsstationen.Med den insamlingen blev de också bästa klassen på Gotland i återvinningstävlingen "kapsyljakten".
Det här är Gotlands bästa kapsyljägare. Sedan i februari har de samlat in 371,1 kg kapsyler. Det är 165 882 stycken. Foto: RILF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
De samlade kapsyler hemma och de tömde skålar med kapsyler på lunchrestauranger. Julia Cederlunds farmor bistod med hela den kapsylsamling som hon samlat ihop under många år. Chanti Childs, som var en av de flitigaste insamlarna, fick massor av kapsyler från sin mammas kusin och passade på att hämta kapsyler på restaurangen på lasarettet när han var i Visby. Och Viktor Klintbom släpade med sig hela sin egen kapsylsamling till insamlingen i skolan.
- Jag lämnade in hela min samling och behöll bara en fin kapsyl som det var en drake på, berättar Viktor.
Dessa insatser, tillsammans med ett rejält tillskott från en kapsylinsamling som gjorts inom ungdomsverksamheten "Minising" i Hemse ledde till att klass 5 på Högbyskolan blev bästa klass på Gotland i "kapsyljakten".
Priset blev 5000 kronor. Halva summan ska klassen använda till den planerade Sandö-resan i sexan, men resten av pengarna ska skänkas till ett naturprojekt.
Det fanns många behjärtansvärda projekt till förmån för tigrar, gorillor och andra utrotningshotade djur ute i världen och det var inte lätt för eleverna att välja vilket man skulle satsa på, men efter en omröstning kom eleverna fram till att klassen skulle skänka sina prispengar till ett bevarandeprojekt för jättepandor i Kina.
Och Hemseelevernas kapsyljakt innebär fler vinster för naturen: De 64 ton kapsyler som samlades in av svenska mellanstadieelever i år kommer att smältas ner och återanvändas i byggbranschen, verkstadsindustrin och bilindustrin. Ett ton kapsyler motsvarar den plåt som används till en Volvo V70.
Nästa års kapsyljakt börjar i januari 2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!