Samhall hoppas maten kan produceras på Gotland
Samhall på Gotland hoppas att den mat som man levererar till sina äldre kunder i framtiden kan produceras på Gotland.
Även Gotlands kommun hoppas på lokal produktion.
Samhall är nu inne på tredje året med matleveranser till äldre. I början gick debatten hög om att man skulle hämta mat från Sala. Det fanns också en hel del osäkerhet om vad för slags mat det var man skulle få.
Lång hållbarhet
- Det var många som från början trodde att det var fryst mat vi skulle leverera, säger Anna Rönnle. Men det är kyld mat med mycket lång hållbarhet. Som det ser ut idag levereras maten hem till kunderna för en vecka i taget.
- Det finns de som inte tycker om att få maten levererad för en hel vecka, säger Anna Rönnle. Det finns andra som tycker det är som att ha tillgång till en lyxrestaurang.
Samhall levererar idag mat till mellan 200 och 250 personer dagligen. Och där har antalet legat under hela perioden.
- Men med stora variationer, säger Anna Rönnle. Det finns de som kanske inte vill ha en särskild maträtt och då har man rätt att avsäga sig och ta maten från något annat håll.
Idag presenteras delar av den måltidsutredning som Gotland kommun nu jobbar med tillsammans med en konsult. Den är inte färdig men idéer och tankar kommer att presenteras för kökspersonalen som jobbar inom Gotlands kommun.
- Vi följer givetvis den här utredningen med stort intresse, säger Anna Rönnle. Och vi är helt överens med kommunen om att inriktningen måste vara att maten produceras på Gotland.
Kyld mat
- Det vi kommer att presentera är den inriktning vi har inom kommunen, säger försörjningschef Bo Magnusson. Det innebär färre tillagningskök men lika många konsumenter. Vi kommer i nuläget inte att peka ut vilka kök som kan bli aktuella, men målet är att den mat vi levererar skall produceras på Gotland. Och tanken är att det är kyld mat vi skall leverera. Vi har dåliga möjligheter att klara varmhållning av mat.
Ett problem är emellertid att nästan inget kök är byggt för att leverera mat ut till konsumenter.
- Det kommer förmodligen att krävas ombyggnader av de kök som blir kvar, säger Bo Magnusson.
Idag finns ett 40-tal tillagningskök inom Gotlands kommun. Dagligen levereras 12.500 matportioner inom Gotlands kommun.
Många äldre tar idag sin mat från olika restauranger. En de större leverantörerna är restaurangen i Hamnterminalen i Visby som levererar mat bland annat till de boende vid Pjäsens äldreboende i Visby.
- Vi levererar även hem till en del enskilda pensionärer, säger Jimmy Andersson som driver Hamnterminalens servering HB. Men vi berörs egentligen inte av måltidsutredningen. Vi har inte varit inkopplade på något sätt. Vi är helt fristående.
Om det blir Samhall eller någon annan som skall distribuera maten inom Gotlands kommun återstår att se.
- Vi kommer nu att se hur det kan se ut om vi använder färre antal tillagningskök, säger Bo Magnusson. Vad gäller Samhall kontrakt med kommunen kommer det att fortsätta löpa tills vi hittar en annan och minst lika bra lösning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!