Orrön vill anlägga en solcellspark vid Stora Siglajvs på Näsudden. En effekt om cirka 3MW skulle ge hushållsel till cirka 600 villor. Vid Stora Siglajvs har bolaget redan en vindkraftspark, och därmed möjlighet att använda de befintliga kablar som Orrön redan har rådighet över.
– Det kan bli ett bra samutnyttjande. På sommaren när det inte blåser så mycket producerar solcellerna el, på vintern när det är mörkt blåser det mer och då ger vindkraften el, säger Håkan Hansson vid Orrön Energy.
För projekt som innebär att ledningar och kablar ska dras ska Försvarsmakten vara remissinstans, oavsett var i landet satsningen sker. Men trots att ledningarna redan är dragna till vindkraftverken i området säger Försvarsmakten nej.
Stora Siglajvs på Näsudden ligger inte inom något av Försvarsmaktens riksintresseområden, men inom påverkansområdet för den väderradar militären och SMHI har vid Ase, mellan Lojsta och Linde.
I sitt samrådsyttrande till länsstyrelsen motiverar Försvarsmakten sitt ställningstagande så här: ”Försvarsmakten bedömer att en solenergianläggning på aktuell fastighet påtagligt kan motverka totalförsvarets intressen genom att elektromagnetiska störningar från solenergianläggningen påtagligt kan försvåra utnyttjandet av totalförsvarets anläggningar.”
Försvarsmakten redogör inte närmare för vilka anläggningar som påverkas och vilken verksamhet de elektromagnetiska signalerna stör, eftersom det skulle kunna röja hemliga uppgifter.
– På Gotland är det tyvärr ganska många områden där Försvarsmakten har anläggningar som kan påverkas. Det är inte förbjudet att anlägga solcellsparker i de områdena, men ärendena kräver en närmare granskning. Oftast säger vi ja, säger Anders Broberg vid Försvarsmaktens högkvarter.
Orrön har svarat länsstyrelsen genom att hänvisa till en utredning som Försvarsmakten och Elsäkerhetsverket gjorde 2020 på uppdrag av regeringen. I den slog man visserligen fast att solcellsanläggningar, elvägar och trådlös laddning av elfordon kan störa militära frekvenser, flygradio, kommunikationssystemet Rakel, mobiltelefoni, signalspaning, tv och radio. Men man noterade samtidigt att det inte är några problem att tekniskt konstruera solcellsanläggningar som minskar risken för störningar. Krav på solcellsanläggningar regleras på EU-nivå i EMC-direktivet (Elektromagnetisk kompabilitet). Fortifikationsverket har själva lyckats bygga en solcellsanläggning i Skövde med nästan omätbara störningsnivåer.
Orrön tänker följa kraven i EMC-direktivet, och tycker därför att Försvarsmaktens yttrande inte är relevant.
– Vår ansökan ligger kvar hos länsstyrelsen. Får vi ett positivt svar vill vi börja bygga så fort som möjligt, säger Håkan Hansson.
Enligt Anders Broberg är plan- och bygglagen ett problem.
– För närvarande finns det inte lagstöd för att kräva en viss sorts teknik för solcellsparker. Försvarsmakten har lämnat förslag på hur lagen kan ändras. Om det går att kräva att viss teknik används skulle fler anläggningar kunna byggas, säger han.
Eftersom påverkansområdet för väderradarn vid Ase i stort sett täcker hela Gotland söder om Tingstäde finns en oro över att Försvarsmakten kommer att säga nej till fler projekt. Och det planeras flera stora solcellsparker.
Ett aktuellt ärende är Austerland Energis planerade solcellspark i Kräklingbo. Samråd har nyligen inletts, och med tanke på att Försvarsmakten tidigare i år motsatte sig Olof Thomssons planer på att sätta solceller på ett ladugårdstak i Östergarn väntar man med spänning på Försvarsmaktens yttrande.
– Det är klart det skapar oro när man inte vet vad som gäller. Det knepiga är att det är svårt att tolka Försvarsmaktens skrifter, säger Wolfgang Brunner som är en av initiativtagarna till Austerland Energi.
Han är dock inte orolig för Austerlands projekt, som först planerades vid Skags i Östergarn, men som flyttat till Kräklinge backe.
– Det finns en kuststräcka från Katthammarsvik ner mot Ljugarn som kan vara känslig, men vår planerade park ligger längre inåt landet, säger Wolfgang Brunner.
Försvarsmaktens verksamhet på södra Gotland framstår som särskilt känslig för störningar. Vi har tidigare berättat om hur Försvarsmakten begränsat utbyggnaden av 5G-nätet på södra Gotland. Söder om Hemse stoppades utbyggnaden av ett av de två frekvensbandet för att skydda Försvarsmaktens radioanvändning i området.
På Sudret planeras ytterligare två solcellsparker. Som vi tidigare berättat vill Fortum anlägga en stor solcellspark i Havdhem som ska ge hushållsel till cirka 20 000 hushåll.
– Det återstår ännu en del undersökningar, bland annat av marken. Ansökan är inte inlämnade ännu och vi har inte haft kontakt med Försvarsmakten. Det kommer vi att ha under samrådet, säger Elin Eriksson vid Fortum om projektet Alvret i Havdhem.
På Storsudret har en intresseanmälan om en solcellspark i Hamra lockat nära 200 hushåll.
Försvarsmakten säger dock inte nej till all solenergi på Gotland. På senare tid har man yttrat sig positivt om solceller vid tre fastigheter i Västerhejde, fem fastigheter i Tofta, en i Hejdeby och en i Visby.