Så skyddar du dig
Dra ur kontakten till teven, datorn och annat du är rädd om när det åskar. Särskilt om du får din ström via luftledningar.Det rekommenderar Lars Barth på Gotlands Energi AB.Slår blixten ned är det lättare att det blir spänningshöjningar i luftkablar än i kablar i marken.
Det är vettigt att göra det. Bor man i tätort där det finns kabelnät i marken är risken mindre, men det skadar aldrig att dra ur kontakterna. Där finns ett skydd inbyggt i systemet, men blir det ett direkt blixtnedslag så räcker inte det, säger Lars Barth.
Det finns även andra sätt att skydda videon, teven och datorn.
Man kan sätta in ett skydd vid elmätaren. Vid alla nya anslutningar gör vi det automatiskt i dag. Det är ett grovskydd man får. Det kan kompletteras med ett mellanskydd som sätts inne i huset eller lägenheten och med ett finskydd som sätts mellan elurtaget och kontakten till den apparat man vill skydda, säger Lars Barth.
På den gotländska landsbygden är det fortfarande till största delen luftledningar som elektriciteten kommer i. När det byggs nya områden, eller byggs om passar man på att gräva ned kablarna där det är möjligt. Det beror lite på hur marken är.
Sedan finns det områden som är mer eller mindre drabbade vid åskväder, platser där blixten oftare slår ned. Jag har inget konkret belägg för det, men jag har en känsla av att vissa områden på östra Gotland är mer utsatta, säger Lars Barth.
Varje sommar drabbas Sverige av mellan 50000 och 200000 blixtnedslag, i första hand under sommaren. Många som kommer hem efter semestern upptäcker att åskvädret slagit ut till exempel videon eller digitalboxen. Därför bör man även dra ur kontakterna när man reser bort. Vissa företag erbjuder också allriskförsäkring som omfattar skador vid åska när man köper hemelektronik.
Vid det möte som Geab hade med boende och företagare i Hemse i måndags kväll kom det fram att 18 kylskåp och frysar hade gått sönder i samband med strömavbrottet den 13 augusti.
Det var en nyhet för oss. Jag har bara hört talas om ett som blivit förstört. Hur det kan ha blivit så här har jag ingen aning om. Ofta har det med åldern på dem att göra. Vi ska ta kontakt med fastighetsägaren för att få veta mer om det här och försöka ta reda på vad som kan ha hänt, säger Lars Barth.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!