Så skulle det kunna se ut i Visby
Just nu har högskolan på Gotland besök av sju arkitekturstudenter från tekniska högskolan i Riga. Det här är en del i ett utbyte där 25 gotländska studenter besökte Lettland under två veckor i våras.Under vistelsen här har de lettiska studenterna arbetat med förslag angående nybyggnation i Visby innerstad. I fredags redovisade de sina förslag.
Det finns för närvarande aktivt utbyte med Spanien, Italien, Estland och Lettland.
Utbyte ger studenterna en internationell utblick och de upptäcker att allt inte är som i Sverigedet råder andra ekonomiska och juridiska förutsättningar. Sista åren integreras studieresorna i utbildningen, säger Tor Broström.
<span class=MR>Utbyte</span>
Just nu har högskolan på Gotland ett utbyte med tekniska högskolan i Riga. Sju studenter som går sista året på arkitektutbildningen i Riga besöker Visby tillsammans med professor Janis Krastins.
I våras var det de gotländska studenternas tur att besöka Riga och Tukums i Lettland.
De uppgifter som de lettiska studenterna har arbetat med här är utformningen av nybyggnation i Visby innerstad. De objekt som har valts ut är aktuella objekt som ombyggnad av S:t Nicolaus ruin till permanent konsertlokal och nybyggnation för företaget Faktab.
Tor Broström påpekar att studenternas förslag inte är underlag utan endast förslag som har till syfte att få igång en livaktig allmän diskussion om nybyggnation i innerstaden.
En av de lettiska studenterna, Vents Vinbergs, presenterade de förslag som studenterna har arbetat fram under den här veckan.
Han påpekade att det sista arbetet hade gjorts så sent som tidigare samma morgon.
Han förklarade att det gäller att vara försiktig med nybyggnation i en så känslig miljödet nybyggda får inte dominera.
<span class=MR>Förslag</span>
De förslag som eleverna har gjort har en dragning åt det ultramoderna men det är låga byggnader som inte gör anspråk på att överträffa den befintliga bebyggelsen.
De är placerade på bakgårdar i innerstaden bl a vid Hästbacken där man har placerat Faktab:s glasade restaurang.
S:t Nicolaus ruin har försetts med ett rejält sadeltak och fyra små byggnader har placerats runt om den stora huskroppen.
Stefan Haase, som arbetar med byggnadsvård här på Gotland, var en av de som intresserat lyssnade på presentationen.
Han tyckte att det var djärva förslag:
Det är idéer som jag aldrig har haft.
Han talade uppskattande om taket på Nicolaus ruin och nämnde de andra byggnaderna vars väggar till största delen bestod av glas:
Jag hade nog föredragit mer väggar och mindre fönster.
Stefan Haase sa också att han var imponerad av det arbete som studenterna bara på några få dagar hade gjort.
Ni tänker fritt och det är trevligt att se, sa Stefan Haase.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!