Så ska vi ställa om till ett hållbart samhälle

- Att arbeta för ett hållbart samhälle är inte enbart en miljöfråga. Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Om smartare konsumtion. Smartare för miljön naturligtvis, men även för utnyttjandet av de globala resurserna, för hälsan och för ekonomin - såväl den enskildes som samhällets. Kort sagt: det handlar om vår vardag.

Gotland2005-11-03 06:00
Det säger Stefan Edman, biolog, författare och debattör, som i går föreläste vid årets Ekodag.
På regeringens uppdrag har han gjort en utredning som han kallar "Bilen, biffen och bostaden. Hållbara laster - smartare konsumtion". Rapporten lämnades i juni och har nu varit ute på remiss. Tanken är att materialet ska vara en hjälp i den svenska omställningen mot ett mer hållbart samhälle.
- Jag är optimist och tror att vi lyckas ställa om, säger Stefan Edman. Särskilt nu när oljepriset stiger och bensinen riskerar att kosta 25 kronor litern om fem år. Det är kanske den press som behövs.

För stora bilar
Resorna, maten och hur vi bor betraktar vi som en komponent i välfärden.
- Det är välfärd, men också ofärd eftersom dessa tre saker står för 50 procent av den negativa påverkan på miljön och en stor del av sjukdomarna.
Stefan Edman har gott om förslag till hur vi kan förändra.
I rapporten ger han 60 förslag, de flesta bygger på någon form av belönings- eller bonussystem. För det behövs, åtminstone under en period, menar han.
- Vårt resande har ökat med 50 procent sedan 1975. Nittio procent av resorna sker med bil. Och Sveriges bilpark är den törstigaste i Europa. Det beror på att Volvo och Saab envisats med att bygga tunga bilar med mycket plåt som drar mer bränsle. Men det går att göra lättare bilar som drar mindre och släpper ut mindre. Och det är det människor vill ha.

Mera svenskproducerat
Att höja bensinskatten är ett verkningslöst drag, menar Stefan Edman. Han föreslår istället en bonus när man köper en "snål" bil, en premie när man skrotar sin bil i förtid om man samtidigt köper en bil som drar minst två deciliter mindre per mil och en skatterabatt för den som har en bil med partikelfilter eller kör på diesel.
För ett mer hållbart resande föreslår han att arbetsgivare ska kunna köpa månadskort i kollektivtrafiken eller cyklar till de anställda, utan att behöva betala sociala avgifter och utan att den anställde förmånsbeskattas.
- Kommunerna bör också kunna kräva att de stormarknader som etablerar sig ska bidra till kostnaderna för transporterna dit.
När det gäller vår mat vill Stefan Edman öka andelen svenskproducerad mat i vår vardag. I dag är det enbart ägg, mjölk och potatis som håller ställningarna. Köttet vi äter är till 42 procent importerat.
- Det är inget dåligt kött, men jag värnar om levande lantbruk och öppna landskap, kortare transporter och lokala jobb. Utveckla en lokal pampasbiff! Det kräver entreprenörer och en livsmedelsindustri som är intresserad av förädling, men det går förklarade han och tog projektet "Kaprifolkött" i Bohuslän som exempel.
- De 70 bönder som är med där får sju och femtio mer per kilo kött vid slakt för att deras djur betar strandängar och hagmark och föds upp ekologiskt.

Satsa på rättvisemärkt
Han vill öka andelen ekomat och ha ett konsumtionsmål för 2010 som är att 25 procent av budgeten för de offentliga storköken ska användas till ekologiskt mat. Större volymer ger lägre priser för konsumenterna, tror han. För maten får inte bli enklassfråga.
- Rättvisemärkt bör vi också satsa på. Jag föreslår att 2007 så ska allt kaffe, te och alla bananer som köps av statsförvaltningen vara rättvisemärkta.
Det krävs utbildning också i hållbar utveckling, kravcertifierade produkter och hur de bäst tillagas, såväl av butikspersonal som de som arbetar i storkök.

Teknik och etik
När det gäller boendet fokuserar han på uppvärmning och el.
- Alla som bor i flerfamiljshus ska kunna mäta sin egen förbrukning av varmvatten. Och hela elpriset bör vara rörligt. Då blir det lättare och roligare att spara.
Stefan Edman varnar för att arbetet för ett mer hållbart samhälle inte får bli ett nollsummespel, där en god effekt äts upp av en annan som belastar miljön. Tekniken och etiken är lika viktiga, menar han och föreslår sänkt arbetsgivaravgift på produktionen av tjänster som kultur, friskvård och utbildning så att den konsumtionen ökar och ger nya jobb.
Vid kommunens ekodag medverkade också Carola Magnusson som driver skolrestaurang och personalbistro. Hon talade om hur vi kan laga ekologisk mat hemma, i det kommunala köket och på restaurangen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om