Så ska vårdens underskott botas

Sjukvården är Gotlands kommuns sorgebarn. Underskott år efter år.Partierna har olika lösningar på problemet, allt från en tuffare nämndordförande till mera friskvård.

Gotland2010-09-16 04:00
De senaste fem åren har sjukvården haft underskott på sammanlagt 161 miljoner kronor. Det har gått så långt att kommunens revisorer inte ville bevilja hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarsfrihet för 2009.
Nämnden fick ansvarsfrihet (efter votering) och arbetet har fortsatt, i år med ett beräknat underskott på 48 miljoner kronor. Trenden håller i sig, trots att antalet anställda i sjukvården under förra året minskade antalet anställda med över 100 personer.

Vad ska man göra åt alla underskott?

Partierna är överens om att sjukvården behöver en klar och tydlig ledning. Moderaterna sticker ut hakan och föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden borde ha en moderat ordförande, en som vågar fatta impopulära men nödvändiga beslut.
Ett sätt att få en tydligare ledning är att tillsätta en professionell styrelse, något som kommunledningen nyligen beslutat att utreda.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet anser att sjukvården behöver mera pengar. Men Miljöpartiet vill även ha en ökad satsning på förebyggande verksamhet - satsningar där kan ge besparingar i den mer kostsamma vården.

Avgiften blir kvar
En liten intäktskälla (2 miljoner kronor per år) för sjukvården är avgiften för besök hos distriktssköterska. Inför valet 2006 ville inget parti avgiftsbelägga besök, ändå kostar det 100 kronor.
När GA ställer samma fråga fyra år senare har alla partier utom Folkpartiet och Kristdemokraterna svängt. De vill ta bort avgiften, medan övriga anser att det är rimligt att ta ut en avgift.

Har byggt nytt
Mycket har hänt inom socialtjänsten den senaste mandatperioden, särskilt för de äldre. Nya Klostergården i Roma och Sudergården i Burgsvik har tagits i bruk, Kilåkern i Slite har byggts om och projektering av ett nya äldreboenden i Katthammarsvik och Hemse pågår. Resultatet har kunnat avläsas i socialförvaltningens brukarundersökningar, som visar en uppgång de senaste tre åren.
Men trots det har socialnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (M) varit i blåsväder, särskilt för beslutet att lägga ner matsalen och dagverksamheten vid äldreboendet Grönsiskan i Visby. Nedläggningen motiverades med att Grönsiskan från att ha varit ett särskilt boende blivit ett seniorboende, och för sådana finns inga krav på exempelvis matsal.

Ingen screening
Varje dag får cirka 25 svenska män diagnosen prostatacanser, och screening för att upptäcka prostatacancer har varit en aktuell fråga. På Gotland har den väckts av Folkpartiet som i en motion till fullmäktige föreslog att av alla män över 50 år ska erbjudas undersökning av ultraljudsundersökning av prostatakörteln. Men nyligen sa kommunstyrelsens arbetsutskott nej till Folkpartiets motion, och när GA ställer frågan till övriga partier får screening litet stöd. En anledning till att partierna tvekar är den osäkerhet om värdet av en screening. Så sent som i går redovisades en undersökning som bygger på sex undersökningar av totalt 400 000 män. Undersökningen visar att dödligheten i prostatacancer inte är lägre bland de män som fått sina så kallade PSA-värden testade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om