Så ska stölder i kyrkor stoppas

Den illegala handeln med stulna kulturföremål ska stoppas.
Flera myndigheter går samman för att motverka plundringar av utgrävningar och stölder från kyrkor och museer.
­Det är mycket bra att frågan tas upp. Det ökar allmänhetens medvetenhet, säger Joakim Hansson, byggnadsantikvarie vid länsstyrelsen på Gotland.

Gotland2004-07-21 04:00
Trots förbudet mot att använda metalldetektor på Gotland har flera personer setts söka igenom gravfält med detta redskap.
Sommaren 1986 stals Havorringen, länsmuseets stolthet, ur sin monter.
Så sent som i våras upptäcktes att närmare hundra vikingatida fynd från Gotland såldes av en auktionsfirma i USA.
En stor europeisk studie visar att handeln med stulna konst- och kulturföremål ökat kraftigt sedan 1960-talet. Ur ett internationellt perspektiv är omfattningen av handeln är så stor att den endast överträffas av vapen- och narkotikaaffärerna, uppger Brå, brottsförebyggande rådet.
<span class='mr'>Bristfällig säkerhet</span>
Stölderna sker ofta i kyrkor eller andra historiska byggnader med bristfällig säkerhet. Sedan 1994 har omkring 250 föremål av kulturhistoriskt värde stulits ur kyrkor och kapell i de fem nordligaste länen, visar en sammanställning.
Än så länge saknas ett helhetsgrepp om problemet i Sverige.
<span class='mr'>Ny handlingsplan</span>
Brottsförebyggande rådet har nyligen tilldelats en miljon kronor från Europakommissionen. Tillsammans med riksantikvarieämbetet, rikskriminalen och tullen i de nordiska länderna ska en handlingsplan tas fram.
Gotland har klarat sig ganska bra från stölder ur kyrkor. En viktig del i arbetet med att spåra stulna föremål är att de finns väl dokumenterade.
­Vi har beskrivningar av i stort sett varje föremål i kyrkorna. Vi har kommit längst i landet. Men på andra håll är inventarielistorna av erbarmelig kvalitet, säger Joakim Hansson, länsstyrelsen. Han är själv medlem i den nationella kommitté som arbetar mot stölderna ur kyrkor i Sverige.
<span class='mr'>Föremål plockas undan</span>
Inventeringen har pågått i snart tio år och är ännu inte riktigt klar. Han kan inte påminna sig om några allvarligare stölder ur de gotländska kyrkorna under perioden.
­Kyrkorna är väldigt öppna på Gotland, men det finns metoder för att minska problemet. Till exempel har mindre, stöldbegärliga föremål plockats undan, berättar han.
<span class='mr'>Stöldgods registreras</span>
Ett led i kampen är en webplats startad av Svenska kyrkans församlingsförbund. Där kan de drabbade församlingarna registrera sina stulna kulturföremål.
Enligt Hansson finns det tre typer av stölder och tjuvar. De som tar med sig ett föremål som ett minne av platsen de besökt. De som i stundens ingivelse stjäl bara för att det fanns möjlighet att göra det. Och så den svåraste kategorin av brott: beställningsjobben.
­De är väldigt svåra att förhindra, konstarerar Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om