Så ska havsmiljön i Östersjön räddas
Miljöfrågorna är en av huvudpunkterna i socialdemokraternas valmanifest. I helgen kom miljöministern till Gotland för att berätta mer om hur man vill rädda havsmiljön i Östersjön.Ett förbud mot fosfater i tvätt- och rengöringsmedel finns nu inom räckhåll.- Det är inte den största källan till övergödningen, men den är viktig. Och inför vi ett förbud mot fosfater i tvättmedel så kan andra följa efter, säger Lena Sommestad.
En av socialdemokraternas paroller inför valet är att Sverige ska vara en förebild i den gröna omställningen.
Här är det framför allt klimatfrågorna som står i fokus. Sveriges oljeberoende ska vara brutet innan år 2020. Vindkraften ska byggas ut och Gotland får det nationella centrum för vindkraft som Göran Persson utlovade i slutet av förra veckan.
- Det är en överlevnadsfråga, säger Lena Sommestad.
Bred front
När det gäller havsmiljön kan socialdemokraterna inte peka på någon samlad summa med öronmärkta pengar. Lena Sommestad förklarar det med att man ska arbeta på bred front med många olika former av satsningar på vitt skilda områden.
Men 646 miljoner per år för att motverka övergödningen, 132 miljoner för att uppnå ett hav i balans och 70 miljoner för att följa det nya ramdirektivet för vatten, är bara några av de satsningar som hon gärna lyfter fram. Enligt Lena Sommestad kommer socialdemokraterna satsa 1,5 miljarder kronor om året på att få en bättre miljö i Östersjön
Men varför har regeringen inte gjort som Tyskland och förbjudit i fosfat i tvättmedel? En sådan satsning borde ju inte kosta så mycket pengar.
- Vi gör som Tyskland, säger Lena Sommestad och fortsätter:
- Jag har givit kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda konsekvenserna av ett förbud mot fosfater i tvättmedel och diskmedel. Det är inte den största källan till övergödning i Östersjön men den är viktig. Om vi inför ett förbud kan andra följa efter och det kan få stor betydelse i länder där man har fler privata avlopp än vad vi har i Sverige.
Socialdemokraterna har också börjat skissa på ett nytt forskningsinstitut som ska ha ett särskilt ansvar för just Östersjön. Institutet ska ha till syfte att skapa bättre kontakt mellan olika forskargrupper och mellan forskare och praktiker. Allt i syfte att göra vägen mellan ord och handling lite kortare.
Nästa höst
Här ska man också arbeta fram metoder där beslutsfattare på ett enkelt sätt ska kunna identifiera miljöproblemen med de projekt som de ska fatta beslut om. Utredningen som ska bereda marken för ett sådant institut är redan igång. Nästa höst kan planerna ha fått fastare form.
- Vi behöver få en samlad insats för Östersjön, summerar Lena Sommestad.
Sverige är bara en av många aktörer som påverkar havsmiljön i Östersjön, men Lena Sommestad anser att Sverige har ett särskilt ansvar för att hålla igång dialogen om havsmiljön:
- För de andra länderna har inte Östersjön den prioritet som den har här hos oss. För Ryssland, till exempel, är Östersjön i första hand en transportled.
- Därför är det viktigt att vi driver på och håller den här dialogen levande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!