Så ser turismen på Gotland ut
Många turister vill hyra sin stuga eller lägenhet i bara några dagar.Det kan ge mer pengar till de som hyr ut - men det kan också bli mindre.Det innebär också mer jobb för en del uthyrare.- Ibland känns det nästan som vi bedriver hotellverksamhet, säger Christer Christiansson, Gotlands stug- och lägenhetsförmedling.
Hotellverksamhet
Inför årets säsong är förväntningarna och känslorna blandade bland stug- och lägenhetsuthyrare. Det visar en rundringning som Gotlands Tidningar har gjort.
nGotlands stug- och lägenhetsförmedling, Christer Christiansson:
- För några år sedan gick vi ifrån att enbart erbjuda veckovis uthyrning. Vi var tvungna, det var så många som ville hyra för kortare tid. Och det har blivit ännu större efterfrågan på boende för kortare tid, under de här åren. Det blir nästan som hotellverksamhet.
Enligt Christer Christiansson kan den som lämnar in en stuga eller lägenhet till deras förmedling vinna på att hyra ut bostaden för kortare tid. Det går att tjäna mer pengar om man hyr ut sin lägenhet först fyra dagar till en hyresgäst och sedan tre dagar till en annan. Då tjänar man mer pengar än man skulle fått för en vecka till en enda hyresgäst.
Men om man inte får sin lägenhet uthyrd de tre sista dagarna, då blir det mindre pengar i plånboken än vad en vecka skulle ha gett.
Två olika kategorier
- Men den här nya trenden, med att fler vill bo kortare tider, innebär också mer jobb. Både för oss på bokningen, som får pussla och trixa mer, och för den som hyr ut. De måste ju titta till sina stugor eller lägenheter mellan hyresgästerna.
Christer Christiansson tror att den nya trenden beror på flera saker.
- Många vill vara spontana, och så vill de ha sol. De spanar in femfygnsprognosen, sedan bestämmer de sig.
Christer Christiansson tror också att de snabba gotlandsfärjorna med många turer per dag gör att det känns lätt och enkelt att ta sig till Gotland några dagar.
Han ser två helt olika kategorier av turister. Dels de spontana, som bokar sent. Dels de planerande - och de har mycket pengar.
- Våra mest exklusiva objekt, nära havet eller i innerstan, går alltid först. Det spelar ingen roll att de kostar mycekt mer. Jag har precis fått en sådan bokning - för nästa sommar.
nBo Rum Fritidsanläggning i Sproge, Inga-Maj Melin:
- Jag tycker att bokningsläget inför sommaren är sisådär. Juni är dåligt, visst har vi lite uthyrt, men många stugor är inte bokade. Det var likadant förra sommaren.
- Juli och början av augusti ser bra ut, då är det i stort sett fullt. Men jag har precis fått en avbokning på fem stugor! Det var fem norska familjer som inte ville komma hit, eftersom det har konstaterats fågelinfluensa på ön. Det känns jättetrist.
Lördag till lördag
På Bo Rum i Sproge är det veckohyrning som gäller, iallafall för juli och augusti.
I juni går det bra att boka stugorna för kortare tid.
- Det är ingen som frågar efter att bo i stugorna kortare tid under juli och augusti. De vet att det är lördag till lördag som gäller. Och är det någon som vill bo kortare tid, ja, då bor de på vårt vandrarhem, säger Inga-Maj Melin.
nSudersands semesterby, Fårö, Lotta Gebenius:
- Från den andra veckan i juli till den andra veckan i augusti, då finns det bara enstaka stugor kvar. Men den första veckan i juli, då är det ännu en hel del ledigt.
- Juni är liksom både ock. Vi har många skolklasser och så i början av månaden, och vid midsommar har vi bra beläggning. Men från midsommar till den riktiga högsäsongen, det är en rätt dålig mellanperiod.
Inte heller på Sudersands semesterby är det möjligt att hyra en stuga för kortare tid än en vecka.
- Vi låter inte folk välja, vi styr upp det och har veckouthyrning, säger Lotta Gebenius. Vi har ju också vandarhem, där bor de som vill ha kortare tid.
Hon tycker att sommaren 2006 ser ut att bli en bra säsong.
- Vi har det ju rätt förspänt. Fårö säljer liksom sig själv.
nGotlands Turistservice, Niklas Harlevi:
- På de kommersiella anläggningarna som vi är med och marknadsför och bokar ser det riktigt bra ut. Gustavsviks semesterby och Visby strandby, alltså villavagnarna på Snäck, har fått många bokningar. När det gäller den privata sidan, med lägenheter och stugor, har det inte riktigt kommit igång än.
Niklas Harlevi nämner, liksom Christer Christiansson, de nya gotlandsbåtarna som en av anledningarna till att många bokar sent och stannar kort tid.
Tre, fyra nätter
- Det är väl så i hela samhället idag. Vi vill bestämma oss sent och snabbt. Möjligheten att boka på nätet, dygnet runt, är ju en del av det. Under den första veckan nu i maj skedde 46 procent av våra bokningar på nätet. Vi är själva förvånande över den höga siffran.
Nytt för i år är att Gotlands Turistservice erbjuder kortvecka och långweekend när det gäller de privata stugorna och lägenheterna.
- Det ligger helt rätt i tiden. Det flesta vill stanna tre-fyra nätter på Gotland, säger Niklas Harlevi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!