Som Helagotland skrev om i somras så hjälpte inte skurarna i juli nämnvärt när det kommer till återhämtningen av grundvattnet. Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson uttryckte då en oro över nivåerna i vattenmagasinen.
– Det finns en oro inför nästa sommar. Får vi en regnfattig höst och vår har vi ingenting kvar i magasinen, sade hon i mitten av juli.
Nu tre månader och ett antal regndagar senare ser läget bättre ut förklarar densamma.
– Om vi jämför med medelvärdet de senaste 20 åren så tycker vi att läget ser normalt eller lite bättre ut. Vi är försiktigt positiva till en återhämtning, säger hon.
Enligt aktuella siffror från SGU, Sveriges geologiska undersökning, ligger de små grundvattenmagasinen fortfarande under det normala och de stora mycket under det normala. I juli låg båda mycket under det normala.
Den senaste tidens regnmängd är en bidragande orsak till den ljusnande prognosen. På norra delen av Gotland har det fallit mer regn än normalt. På södra delen har nederbörden legat på en normal nivå, förklarar Susanne Bjergegaard Pettersson som blickar mot nästa sommar med viss tillförsikt.
– Det är svårt att lita på långtidsprognoser men det ser ut som att grundvattentäkterna kan ligga på en bra nivå inför nästa sommar. Men det innebär inte att det inte kommer bli bevattningsförbud även nästa år, säger hon.
Vad gäller vattenförbrukningen under sommaren konstaterar VA-chefen att den låg på nästintill samma nivå som 2022. Under 2023 gjorde vi av med en procent mer än i fjol under perioden juni, juli och augusti. Mycket pekar också på att regnmängden hänger samman med vattenförbrukningen.
– Framförallt går det åt mer vatten när det är torrt för att folk duschar mer, förklarar Susanne Bjergegaard Pettersson.
– Man kanske gör en liten pool till barnen eller hunden. Har man pool så dunstar också mera bort när det är varmt och då fylls den troligen på med dricksvatten. När man fyller sin pool för säsongen är vår uppfattning att de flesta beställer saltvatten eller vatten från något av kalkbrotten, fortsätter hon.
Uppmaningen till allmänheten är fortsatt att samla upp regnvatten och använda till bevattning i så stor uträckning som möjligt för att spara på grundvattnet.