Så säljs Gotland Kinkiga kongressgäster vill ha gotländskt och kvalitet

Gotland2007-03-17 06:00
Det är Gotland man vill åt när man bokar in sitt möte på Wisby Strand. Fast tiden ofta är knapp vill gästerna se sig omkring, äta gotländsk mat och uppleva Gotland.
Anna Stenbom är en av de projektledare som ska se till att kundens önskemål uppfylls.
Hon har arbetat för Wisby Strand sedan i september. Under den första tiden har hon arbetat med det mesta, men när det blir fler anställda i bolaget kommer hon att bli en renodlad projektledare för de möten som arrangeras på Wisby Strand. Hon ska ta reda på vad kunden vill ha ut av sitt möte och se till att önskemålen uppfylls.
Somliga hyr bara anläggningen och ordnar resten själva, andra vill ha hjälp med allt: resor, hotellrum, anmälningar, scenteknik, menyer, sidoevenemang, bussturer, artister och blommor på scenen.
Nyckelordet i vad som efterfrågas är "gotländskt"
- Man vill känna att man är på Gotland, summerar Anna.

Anna Stenbom tar i sin tur kontakt med andra som kan hjälpa henne att svara upp mot kundens krav. Somliga finns i huset på Wisby Strand. Andra jobbar på andra företag.
PCO Gotland är ett sådant företag. De hjälper till med exempelvis kringaktiviteter och deltagarhantering och de har en överblick över vad Gotland har att erbjuda.
- Många frågar efter Ainbusk och vi har också fått in många bokningar till Vikingabyn i Tofta och till guidade turer, berättar Anna Stenbom.
Gotland är ett starkt varumärke, men ändå inget "självspelande piano", förklarar NMT:s vd Niklas Sjöblom. Gotland som mötesplats kräver en hel del försäljningsinsatser. Det är en ny mötesdestination som ska sättas på kartan!
- Trots många års kampanjer så tror folk fortfarande att båtresan tar mellan fem och åtta timmar, konstaterar han.

I marknadsföringen av kongresshallen försöker man att vända det som kan upplevas som Gotlands hinder, till "mervärden".
Att mötet förläggs till en ö innebär exempelvis att mötesdeltagarna har svårt att smita ifrån tidigare, så mötestiden kan utnyttjas effektivt in i det sista. Och även färjeresan kan användas på ett konstruktivt sätt.
Det finns möjligheter att chartra ett flyg eller hela färjan - det har en kund redan gjort. Och är det ett stort sällskap som reser kan man använda restiden till både nytta och nöje. Registreringen kan påbörjas ombord och det finns möjlighet att visa egna filmer på färjans tv-skärmar.
Med Wisby Strand kommer en helt ny besökarkategori till Gotland. De ställer nya krav och har andra önskemål än den traditionella privatturisten.
De är krävande, berättar Niklas Sjöblom:
- Mötesdeltagare är otroligt kvalitetsmedvetna. Logistiken är viktig och det får inte vara några köer. Det får inte ta tid att checka in på hotellet eller att äta lunch. Allt måste gå snabbt. Det här ställer stora krav på oss men också på våra partners och underleverantörer, förklarar han.
Han tror att ett skärpt kvalitetstänkande kan bli ett lyft för hela den gotländska besöksnäringen:
- Det här är ett bra sätt för hela turistnäringen att gemensamt arbeta med kvalitetsfrågor på ett strukturerat och påtagligt sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om