Så mycket tjänade Gotlandshem på sina lägenheter

Tidningen Hem & Hyra har granskat landets 50 största kommunala bostadsbolag. Fyra av fem går med vinst – och Gotlandshem är ett av dessa.

Bostadshus i kvarteret Stäven på Gråbo i Visby.

Bostadshus i kvarteret Stäven på Gråbo i Visby.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2013-10-30 07:30

Sedan Hem & Hyras ganskning för två år sedan har de kommunala bostadsbolagens vinster mer än fördubblats – trots att deras uppdrag är att generera bostäder och inte vinst. Totalt tjänade bolagen i undersökningen 1,4 miljarder kronor förra året på att hyra ut bostäder. De tjänade dessutom 4,3 miljarder kronor på att sälja fastigheter till privata värdar och bostadsrättsföreningar.

Hem & Hyra har rangordnat de 50 största bostadsbolagen efter hur mycket vinst de gjorde per typlägenhet (75 kvm) förra året. Gotlandshem hamnar på 39:e plats med en vinst på 1 647 kronor per lägenhet, en ökning med cirka 119 procent sedan 2010. Med stor ledning tar Partillebo, Göteborg, förstaplatsen med 11 372 kronor per lägenhet.

Placeringen i vinsttabellen har ett direkt samband med hur mycket bolaget satsar på renovering. De bolag som ligger sämst till i tabellen har satsat mycket pengar på att renovera miljonprogramsbostäder, konstaterar Hem & Hyra.

Hem & Hyra har även listat hur mycket de 50 bolagen lägger på underhåll av sina lägenheter. Väsbyhem, norr om Stockholm, läger mest på underhåll – 520 kronor per kvadratmeter. Det är ingen tillfällighet att Väsbyhem ligger sist i den andra listan – bolaget gick nästan 17 000 kronor back per typlägenhet förra året.

Gotlandshem placerar sig som nummer 31 i underhållstabellen med en underhållskostnad på 195 kronor per kvadratmeter för 2012, en liten ökning från 2010 då kostnaden låg på 182 kronor.

Trots att vinsterna i många av bolagen är stora, anser inte Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman att det är något principiellt problem, såg länge inte drivkraften är att tjäna pengar.

– Den som långsiktigt ska förvalta bostäder måste kunna göra överskott för att upprätthålla fastighetsbeståndet och eventuellt bygga nytt. Men det finns ingen anledning att genom högre hyror bygga upp ett onödigt stort kapital, säger Barbro Engman till Hem & Hyra.

En ny hyreslagstiftning gör också att kommunerna inte lättvindigt kan skjuta till mer pengar om bostadsbolaget går dåligt eftersom bolagen ska konkurrera på lika villkor.

Så här påverkas din hyra av renovering och underhåll

Vid renovering kan värden höja hyran om standarden höjs, men alla förändringar ska inte ligga till grund för hyreshöjning.

Hyreshöjning:

byde från äldre till modern utrustning

Justering av bänkhöjd i köket

Inglasning av balkong

Nytt golv, klinkers eller kakel

Inmontering av köksfläkt och handdukstork

Bubbelbad, tvätt- och diskmaskin

Centraldamsugare.

Ingen hyreshöjning:

Reparationer

Regelbunden tapetsering

Regelbunden ommålning

Byte av trasig utrustning och inredning (till likvärdig)

byte av toalettstol, handfat

Byte av badkar mot dusch eller tvärtom (till likvärdig)

Ny eldragning

Stambyte – om ej andra renoveringar görs

Fasad- och takarbeten

Källa: Hyresgästföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om