– Numer smäller det under en väldigt lång tid, inte bara på nyårsafton. Hundar som är rädda blir superkänsliga, säger veterinär Håkan Onsjö.
Under onsdagen hade hans klinik besök av Monica Frisk Andersson från Ceva animal health, som saluför feromonprodukter som kan hjälpa oroliga djur. Under eftermiddagen hade Djurkliniken öppet hus och många djurägare, framförallt hundägare, kom förbi för att få råd om hur man kan hjälpa sitt djur att härda ut när grannarna skjuter smällare i vintermörkret.
– Den traditionella behandlingen är att man reser bort med sin hund eller ger den lugnande medel, säger Håkan Onsjö.
Han berättar att både terapi och lugnande medel kan vara bra behandlingar för en del hundar, men lugnande medel gör djuret trött och slött och är ingen lösning om smällandet håller i sig under en lång period. Trygghetsferomoner, rogivande doftämnen, är ett bra alternativ, tycker han. Produkten för hundar avger samma ämne som tiken utsöndrar för att valpen ska känna sig trygg.
– Det påverkar avkomman som ska bli modig och våga lämna sin mamma, säger Monica Frisk Andersson.
Ett feromonhalsband verkar i cirka fyra veckor och kan sitta på hela tiden. Några biverkningar förekommer inte, enligt både Håkan Onsjö och Monica Frisk Andersson, eftersom det är ett doftämne som djuren normalt utsöndrar. Det fungerar inte på alla, men på väldigt många, intygar både Håkan Onsjö och Monica Frisk Andersson.
Preparat med trygghetsferomoner är inget nytt, men Håkan Onsjö tror ändå att många inte känner till det. Han säger att tidigare var många väldigt skeptiska, så är det inte idag. Utvecklingen av feromonprodukter började med katter, berättar Håkan Onsjö. För att få katter att sluta klösa på möbler och kissa inomhus kom någon på att det hormon som katten avger när den stryker kinden mot människors ben eller mot en soffa gör katterna lugna och motverkar nervösa beteenden. Även för hästar finns liknande preparat.
Förutom skotträdsla kan trygghetsferomoner hjälpa mot åksjuka, som ofta beror på oro och stress. För hästar kan skoning, transporter och nya miljöer vara stressande. Katter kan bli mycket oroliga vid skilsmässor, flytt, om någon familjemedlem flyttar eller en ny kommer till.
– Naturligtvis ska man i första hand se till att ha en bra miljö för djuret, men det kan vara bra att veta att det finns hjälp att få, säger Håkan Onsjö.