Så kan Östersjön räddas
- Naturen klarar inte längre att vi håller på som vi gör. Ett nytänkande är nödvändigt, säger Lennart Svärd som har byggt en Levande vägg.
Några betongbänkar och ett bord i form av en kompass - vägvisaren kallar han det.
- Det är beställt av Östersjötorget som kommer att hålla till i gamla sockersilon på hamnen, säger Lennart Svärd när vi träffas utanför hans verkstad vid Gartarve i Gammelgarn.
Själv kommer han också att finnas på plats litet då och då under politikerveckan i Östersjötorgets "globala oas" i silon.
Tillståndet för Östersjön oroar honom djupt.
Några förberedda tal eller organiserade föreläsningar kommer inte Lennart Svärd att hålla. Det är inte riktigt hans stil. Och inte har han några tjusiga broschyrer att dela ut.
- Men jag tänkte att eftersom det säkert kommer att finnas en hel del folk där i Visby med ett äkta intresse av miljö- och vattenfrågor kan jag ju passa på att prata litet med dom och berätta om vårt projekt, funderar han.
EU-programmet
Projektet, som för ett drygt år sedan beviljades pengar från EU-programmet leader+, kallas "Levande vägg" och det handlar om hur man i ett levande kretslopp kan rena avloppsvatten.
Lennart Svärd har byggt en prototyp hemma vid sitt hus i Gammelgarn. Nu är i princip allt klart:
En dubbel vägg fylld med lecakulor och med utskjutande växtlådor där köksväxter av olika slag vattnas med avloppsvatten som pumpats upp från trekammarbrunnen och som sedan renas under sin väg ned genom väggen. Bland annat tar växterna hand om mycket av näringen i vattnet.
Och den stora dammen, med en grusbädd mitt i, dit vattnet leds när det återvänt till trekammarbrunnen och passerat först fack nummer två och sedan fack nummer tre.
Lennart Svärd doppar ett finger i dammen, luktar och smakar på vattnet och konstaterar att det verkar både rent och klart.
- Men helt säkra på kvalitén är vi inte förrän prover tagits. Det kommer att ske kontinuerligt i flera års tid; de första ska tas nu snart. Arla har lovat svara för analyserna, säger han.
Näckrosor
Ett par vita näckrosor guppar i den bortre delen av dammen. Och ur gruset runt dammen reser sig här och där små plantor, som med tiden kommer att växa sig stora och bidra till reningen de också.
Det är vildpil, havtorn (som bland annat är bra på att ta upp fosfor), olika sorters gräs, sälg och vattenmynta med mera. Växterna kommer också att hjälpa till att skapa en levande bottenkultur i dammarna.
Helt rent vatten
Och målet är att vattnet bortom grusbädden i dammen ska vara helt rent när det pumpas tillbaka upp till vattenledningarna i huset och används i hushållet igen.
Det här kretsloppsförfarandet är egentligen inget nytt. Även om projektet i Gammelgarn idag betraktas som ett nytänkande.
- Det är ett 400 miljoner år gammalt system, säger Lennart Svärd.
- Sol, växter och luft har alltid renat vatten. Det är naturens eget system, säger han.
Helt fel
Det moderna samhällets slutna avloppssystem är helt fel, menar Lennart Svärd.
Han talar om Östersjöns usla tillstånd med övergödning och återkommande kraftig algblomning
- Mest vansinnigt i vår moderna avloppshantering är detta att blanda toalettvatten och annat hushållsvatten. Hade vi separata system skulle övergödningen minska väsentligt. säger han.
Ingen vattentoalett
Den avloppsreningsmodell Lennart Svärd nu byggt för sitt eget hushåll tar hand om allt vatten från dusch, tvätt och disk, så kallat gråvatten. Någon vattentoalett har han inte, så det problemet är redan löst.
När systemet fungerar fullt ut och vattenprover visar att kvalitén på det renade vattnet i dammen är okej kommer i princip inget vatten alls att förspillas.
- I stället för att förbruka cirka 200 liter vatten per person, som normen i ett vanligt hushåll är idag, kommer cirka 20 liter att förbrukas. Merparten finns kvar i kretsloppet och används åter och åter igen, säger han.
Levande vägg
I projektet med sin levande vägg och gröna avloppsrening har Lennart Svärd Lennart Svärd jobbat i nära samarbete med bland andra systemekologen Folke Günter i Lund och Wolfgang Brunner i Visby som då höll på med projektet Alskog Park.
- Det började med att dom ville ha hjälp med gjutning av en vägg. Jag blev intresserad och sen omarbetade jag den ritningen litet och byggde den här modellen. Jag har även byggt en levande vägg, som bland annat renar en damm, till Hassela i Klintehamn, berättar han.
Tekniken skulle kunna användas även i större sammanhang, i bostadsområden eller flerfamiljshus.
- Vi vill gärna komma ut mer och informera om projektet. Vi tar också gärna emot studiebesök. Vattenfrågan är ju högaktuell, det här är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!