SÄ hÀr ser det ut i ett guldkök
Visbykrogen 50 Kvadrats meritlista bara vĂ€xer.I veckan utsĂ„gs den till Ă
rets guldkrog.Men det har funnits stunder nÀr de funderat pÄ att slÄ igen, berÀttar Àgarna.
Foto: Krister Nordin
Priset delades ut vid en ceremoni i torsdags kvÀll pÄ Grand Hotel i Stockholm.
-Det finns 26 guldkrogar i Sverige, och det Àr fantastiskt att fÄ tillhöra dem. Det sÀger Fredrik Malmstedt som Àger lyxrestaurangen tillsammans med sambon Laila Löfkvist.
UtmÀrkelsen Àr den senaste-men lÄngt ifrÄn den första. 50 Kvadrat öppnade i februari 2005. Samma höst utsÄgs den till à rets krog.
VĂ€rt allt slit
-KvÀllen innan hade vi diskuterat att flytta tillbaka till Stockholm. Att fÄ ett pris visade att det varit vÀrt att stÄ hÀr alla timmar, sÀger Laila Löfkvist.
De har ocksÄ funnits pÄ Dagens Industris krogtopplista och Äterfinns pÄ 20:e plats i ansedda White Guides ranking, dÀr 50 Kvadrat anses hÄlla svensk mÀstarklass.
NÀr paret flyttade till Gotland hade de bÄda gedigen erfarenhet av krogbranschen med upplevelser frÄn meriterade restauranger bÄde i Sverige och utomlands. Laila, som Àr gotlÀndska, lÀngtade hem och Fredrik ville öppna eget.
Men att fÄ firman att gÄ ihop Àr en kamp, menar de. Med arbetsveckor pÄ 80 timmar och ojÀmna intÀkter krÀvs en stark övertygelse pÄ sin idé för att orka fortsÀtta.
-Vi lever spartanskt. Vi kör inte runt i BMW eller Merca, sÀger Fredrik.
De första tvÄ och ett halvt Ären bodde de hos Lailas förÀldrar, och det Àr ocksÄ parets förÀldrar som stÄr som borgenÀrer för lÄnen.
Restaurangen byggdes ut i fjol och har nu plats för fler matgÀster.
-Kanske tog vi oss vatten över huvudet med ombygget, för nu Àr det ganska tomt pÄ kontot, sÀger Fredrik.
Krogen har ryktet om sig att vara Gotlands dyraste.
-Ja, det kostar mycket pengar, men det Àr prisvÀrt. Vi har inga överpriser, hÀvdar Fredrik.
-Det Àr en frÄga om vad man vill lÀgga pengarna pÄ. En motorcykelintresserad kan lÀgga tusen kronor pÄ en ljuddÀmpare utan att blinka, andra kan lÀgga massor av pengar pÄ en resa. HÀr betalar man för en kulinarisk upplevelse, sÀger han.
-Med en lÀgre ambitionsnivÄ skulle vi sÀkert fÄ fler gÀster, men dÄ skulle vi ocksÄ konkurera med alla andra. Vi vill göra en unik grej med sÄ mycket lokala rÄvaror som möjligt.
Planer finns
Och det finns fler planer för framtiden. Paret vill göra om rummet i entréplan till lounge dÀr det gÄr bra att bara ta ett glas vin eller Àta nÄgot lÀttare.
Och sÄ drömmer de om att starta ytterligare ett matstÀlle.
-Jag gillar att laga svensk husmanskost. Jag vill starta en lunchrestaurang om jag hittar en vettig lokal, sÀger Fredrik Malmstedt.
Stiftelsen Sveriges bÀsta bord listar fler gotlÀndska restauranger.
Smakrike i Ljugarn, Krakas Krog i Katthammarsvik och Donners Brunn i Visby kategoriseras som silverkrogar.
Bakfickan, Friheten och Gamla Masters (samtliga i Visby) listas tillsammans med FÄrösunds FÀstning bland de rekommenderade krogarna.
Smakrike i Ljugarn, Krakas Krog i Katthammarsvik och Donners Brunn i Visby kategoriseras som silverkrogar.
Bakfickan, Friheten och Gamla Masters (samtliga i Visby) listas tillsammans med FÄrösunds FÀstning bland de rekommenderade krogarna.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!