SÄ hÀr hanterar du din sparris bÀst

I lördags inleddes PrimörpremiÀren med restaurangtÀlt och massor av fÀrsk sparris pÄ borden. GT tog ett snack med kocken Fredrik Malmstedt om den gotlÀndska sparrisen.

PRIMÖR. Christina Wahlby, till höger, handlade sparris frĂ„n Ekeby i lördags.

PRIMÖR. Christina Wahlby, till höger, handlade sparris frĂ„n Ekeby i lördags.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-05-09 04:00

- Det Ă€r stor skillnad pĂ„ sparris som odlats pĂ„ ön och annan sparris, sĂ€ger kocken pĂ„ restaurang 50 kvadrat.


Sparrisen Àr den givna huvudpersonen under PrimörpremiÀren, men inför arrangemanget sÄ var det en del oro om det skulle finnas nÄgra gotlÀndska knoppar att servera. KöldknÀppen för drygt en vecka sedan kom minst sagt olÀgligt.

- Men det var aldrig nĂ„gon fara, sĂ€ger Åsa Svanborg, anstĂ€llt pĂ„ Ryftes.

Moderna odlingsmetoder inom grönsaksodlingen har gjort grödorna mindre kÀnsliga.

- De hĂ€r sparrisarna Ă€r framdrivna i tunnlar hos en odlare i Ekeby, sĂ€ger Åsa Svanborg.


Som ett vÀxthus
Tunnlarna Àr halvcirkelformade plasttak som sitter uppsatta över grödan. Grödorna planteras i en bÀdd som fÄr ett stÀndigt tillskott av nÀring och vatten, tunneltaket fungerar som ett vÀxthus och allt detta gör grödorna mindre kÀnsliga.

- Och nu nĂ€r vĂ€rmen kom sĂ„ blev det rejĂ€l fart pĂ„ sparrisen, sĂ€ger Åsa Svanborg.


FÀrskt Àr viktigast
Den gotlÀndska jorden ger sparris av hög kvalitet.

- Skillnaden Ă€r stor mot annan sparris. Det Ă€r inte klokt att man gĂ„r och köper sparris som Ă€r importerad frĂ„n Sydamerika, nĂ€r det finns sĂ„ bra lokala rĂ„varor, sĂ€ger Fredrik Malmstedt.

Han passar ocksÄ pÄ att ge GT-lÀsarna nÄgra tips om hur grödan ska hanteras.

- Man vill fĂ„ fram den söta smaken och undvika den trĂ€iga smak som kan dyka upp. Det viktigaste Ă€r att sparrisen Ă€r fĂ€rsk, de gotlĂ€ndska sandjordarna gör att den Ă€r söt, nĂ€stan som sockerĂ€rtor.


Skala som potatis
Och det finns fler sÀtt att servera Àn kokt med sÄs eller skirat smör.

- Jag hyvlar den tunt och serverar den rĂ„ i sallad. Man kan anvĂ€nda en vanlig osthyvel. En annan variant Ă€r att skala sparrisen som potatis och lĂ€gga den i isvatten, sĂ€ger Fredrik Malmstedt.

Årets upplaga av PrimörpremiĂ€ren pĂ„gĂ„r under flera helger. Den stora finalen sker först den 13 juni vid St Nicolai ruin i Visby.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om