- Det Àr stor skillnad pÄ sparris som odlats pÄ ön och annan sparris, sÀger kocken pÄ restaurang 50 kvadrat.
Sparrisen Àr den givna huvudpersonen under PrimörpremiÀren, men inför arrangemanget sÄ var det en del oro om det skulle finnas nÄgra gotlÀndska knoppar att servera. KöldknÀppen för drygt en vecka sedan kom minst sagt olÀgligt.
- Men det var aldrig nÄgon fara, sÀger à sa Svanborg, anstÀllt pÄ Ryftes.
Moderna odlingsmetoder inom grönsaksodlingen har gjort grödorna mindre kÀnsliga.
- De hÀr sparrisarna Àr framdrivna i tunnlar hos en odlare i Ekeby, sÀger à sa Svanborg.
Som ett vÀxthus
Tunnlarna Àr halvcirkelformade plasttak som sitter uppsatta över grödan. Grödorna planteras i en bÀdd som fÄr ett stÀndigt tillskott av nÀring och vatten, tunneltaket fungerar som ett vÀxthus och allt detta gör grödorna mindre kÀnsliga.
- Och nu nÀr vÀrmen kom sÄ blev det rejÀl fart pÄ sparrisen, sÀger à sa Svanborg.
FÀrskt Àr viktigast
Den gotlÀndska jorden ger sparris av hög kvalitet.
- Skillnaden Àr stor mot annan sparris. Det Àr inte klokt att man gÄr och köper sparris som Àr importerad frÄn Sydamerika, nÀr det finns sÄ bra lokala rÄvaror, sÀger Fredrik Malmstedt.
Han passar ocksÄ pÄ att ge GT-lÀsarna nÄgra tips om hur grödan ska hanteras.
- Man vill fÄ fram den söta smaken och undvika den trÀiga smak som kan dyka upp. Det viktigaste Àr att sparrisen Àr fÀrsk, de gotlÀndska sandjordarna gör att den Àr söt, nÀstan som sockerÀrtor.
Skala som potatis
Och det finns fler sÀtt att servera Àn kokt med sÄs eller skirat smör.
- Jag hyvlar den tunt och serverar den rÄ i sallad. Man kan anvÀnda en vanlig osthyvel. En annan variant Àr att skala sparrisen som potatis och lÀgga den i isvatten, sÀger Fredrik Malmstedt.
à rets upplaga av PrimörpremiÀren pÄgÄr under flera helger. Den stora finalen sker först den 13 juni vid St Nicolai ruin i Visby.