På bordet framför Kerstin Johansson ligger en gammal fåtölj med undersidans stålspiraler blottade. Den har fått ny stoppning och ett nytt ljust tyg.
– Stoppningen i en tv-fåtölj håller säkert i 20 år, problemet är oftast att tyget blir smutsigt, säger Kerstin och smäller fast det nya tyget med en häftpistol.
Gungstol
Hela verkstaden är full av möbler, tyger och verktyg. På golvet står en stor säck med krulligt hästtagel bredvid står en annan lika stor säck med krollsplint, båda används som stoppning i möblerna.
I den lilla verkstaden jobbar också Ann Bolin som driver eget företag och hyr in sig i Kerstins lokaler. Hon håller på att klä om en amerikansk gungstol med ett nytt grönt tyg. Under tyget har hon lagt vadd för att det ska bli jämt och fint.
– Vadden är som spackel, säger Ann och stryker med händerna över fåtöljens gröna sits.
Inne i verkstaden är ingen dag den andra lik.
– Det är ett trevligt jobb, man gör aldrig samma saker utan det är alltid olika stolar, dynor, draperier och bilklädslar som ska fixas, säger Ann.
Möblerna som kommer in kan vara loppisfynd, arvegods eller en nedsutten gammal favoritsoffa. De allra flesta kunderna väljer ljusa, stilrena tyg att klä om sina möbler med.
– I fjol var det väldigt tydligt, då gjorde vi nästan bara möbler i grått och vitt, säger Kerstin.
Men under årets möbelmässa dök det upp lite mer färger och sådana trender brukar efter ett tag även visa sig i kundernas tygval.
Ena väggen i verkstaden är fylld av tygprover och Kerstin visar ett kraftigt möbeltyg med harar och fåglar i mönstret.
– Det är läckert, det klädde vi om en divan med. Men vanliga stolar kan också bli kul med ett sådant här tyg, säger Ann.
Kvalité
Ibland händer det att kunderna lämnar in nya möbler också.
– Vi gör en del reparationer på nya möbler, de är ofta av dålig kvalité, säger Kerstin.
Många nya möbler är inte gjorda för att de ska gå att klä om.
– Vi har ett annat förhållningssätt till möbler nu. Förr köpte man möbler och reparerade dem när de gick sönder. Nu köper man nytt istället. Men jag hoppas att den trenden håller på att vända, säger Kerstin.