Så får gamla möbler nytt liv

Slitna och trasiga möbler blir som nya i Vivungs tapetseri i Vänge. Här jobbar Kerstin Johansson och Ann Bolin med allt från omklädsel och stoppning till nytillverkning av möbler.

LYFT. En gammal sliten fåtölj kan bli som ny.

LYFT. En gammal sliten fåtölj kan bli som ny.

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2014-04-29 09:00

På bordet framför Kerstin Johansson ligger en gammal fåtölj med undersidans stålspiraler blottade. Den har fått ny stoppning och ett nytt ljust tyg.

– Stoppningen i en tv-fåtölj håller säkert i 20 år, problemet är oftast att tyget blir smutsigt, säger Kerstin och smäller fast det nya tyget med en häftpistol.

Gungstol

Hela verkstaden är full av möbler, tyger och verktyg. På golvet står en stor säck med krulligt hästtagel bredvid står en annan lika stor säck med krollsplint, båda används som stoppning i möblerna.

I den lilla verkstaden jobbar också Ann Bolin som driver eget företag och hyr in sig i Kerstins lokaler. Hon håller på att klä om en amerikansk gungstol med ett nytt grönt tyg. Under tyget har hon lagt vadd för att det ska bli jämt och fint.

– Vadden är som spackel, säger Ann och stryker med händerna över fåtöljens gröna sits.

Inne i verkstaden är ingen dag den andra lik.

– Det är ett trevligt jobb, man gör aldrig samma saker utan det är alltid olika stolar, dynor, draperier och bilklädslar som ska fixas, säger Ann.

Möblerna som kommer in kan vara loppisfynd, arvegods eller en nedsutten gammal favoritsoffa. De allra flesta kunderna väljer ljusa, stilrena tyg att klä om sina möbler med.

– I fjol var det väldigt tydligt, då gjorde vi nästan bara möbler i grått och vitt, säger Kerstin.

Men under årets möbelmässa dök det upp lite mer färger och sådana trender brukar efter ett tag även visa sig i kundernas tygval.

Ena väggen i verkstaden är fylld av tygprover och Kerstin visar ett kraftigt möbeltyg med harar och fåglar i mönstret.

– Det är läckert, det klädde vi om en divan med. Men vanliga stolar kan också bli kul med ett sådant här tyg, säger Ann.

Kvalité

Ibland händer det att kunderna lämnar in nya möbler också.

– Vi gör en del reparationer på nya möbler, de är ofta av dålig kvalité, säger Kerstin.

Många nya möbler är inte gjorda för att de ska gå att klä om.

– Vi har ett annat förhållningssätt till möbler nu. Förr köpte man möbler och reparerade dem när de gick sönder. Nu köper man nytt istället. Men jag hoppas att den trenden håller på att vända, säger Kerstin.

SÅ FIXAR DU FÅTÖLJEN:

På loppisar och auktioner går det att fynda riktigt fina möbler för en billig slant. Att själv stoppa om en möbel kan vara svårt så välj en med bra stoppning och satsa på att byta tyg.

•Ta först av det gamla tyget.

•Tänk fyrkanter när du klipper till det nya tyget. Mät längd och bredd och klipp ut fyrkantiga bitar som du lägger på möbeln. Det är lättast att utgå från fyrkanter oavsett om dynan är rund eller kilformad.

•Börja med att klä om sitsen, sen fåtöljens framsida och sist baksidan.

•Att spänna direkt och spika är svårt, det enklaste är att först nåla fast tyget. Nåla upp tyget fram och bak och jobba dig ut i hörnen där tyget fästs sist.

•Om du väljer ett randigt eller rutigt tyg så är det lite svårare att få det snyggt, bäst resultat blir det om du sätter fast tyget mitt fram och mitt bak först.

Oumbärliga verktyg: Nubb, bra hammare, stoppnålar och en kroknål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om