Drygt 29 kronor per måltid kostar elevernas mat i den gotländska skolan.
Drygt 40 kronor kostar varje måltid inom äldreomsorgen.
På häktet käkar de intagna för 45 kronor om dagen.
Helagotland.se har pratat med Lena Östergren, kostchef för äldreomsorgen på Gotland, och Margareta Lindholm, chef för häktet i Visby. Båda poängterar svårigheten i att göra direkta jämförelser med skolmaten eftersom deras budget handlar om dygnet-runt-boende.
- Det man måste komma ihåg är att de intagna på häktet inte kan skaffa något själva. De får inte ta emot något från besökare. Det de får är det vi ger dem, säger Margareta Lindholm. Men vi har tvingats dra ned på en hel del.
Ingen mjölk till häktade
Margareta Lindholm fortsätter:
- Tidigare hade vi till exempel olika sorters filmjölk och så hade vi mjölk till måltiderna men efter nya riktlinjer från huvudkontoret om att vuxna inte behöver mjölk till alla måltider så har vi dragit in på det. Sedan har vi idag två åttioprocentiga tjänster som arbetar i köket mot tidigare två heltider. Vi har inte råd med mer.
En av de anställda i köket på häktet berättar:
- Jag har arbetat här i 19 år och vi har dragit in mer och mer. Idag har vi till exempel inga pulversoppor, inga efterrätter förutom på söndagar då vi serverar en liten portion glass eller lite fruktcocktail. Vi bakar allt kaffebröd själva. Sedan ska man komma ihåg att vi har ofta unga personer som är här och de behöver mycket mat. Särskilt missbrukare som förbränner mycket i början.
Vid häktet i Visby har man cirka 35-45 kronor per dag att röra sig med för varje intagen. Det ska räcka till allt. Tre måltider om dagen men även till exempelvis mellanmål, frukt, kaffe, saft, te och socker. Man har även en begränsad utdelning av mat.
Kall mat till gamla
Även äldreomsorgen dras med neddragningar och begränsningar. Lena Östergren, kostchef för äldreomsorgen, berättar:
- Vi har en kostnad per måltid på cirka 40 kronor. Det innefattar allt: råvaror, lönekostnader för personalen, transporter och hyror. Allt är med. Vi har rationaliserat genom mer egenproducerad mat blandat med lite halvfabrikat. Vi försöker möta våra kostnadsökningar med att, i den mån det går, laga maten på större enheter och köra ute den kyld. För våra brukare gäller det dessutom oftast om att få i sig så mycket kalorier som möjligt. En sådan sak som att själv få välja dryck och att ha tillgång till frukt är självklart!