För elva månader sedan togs det första spadtaget för att modernisera vindkraftparken på Näsudden. De gamla verken monteras ner och säljs medan 21 nya ställs upp i prydliga rader.
Dansken Kim Hansen jobbar för Vestas, som tillverkar de nya vindkraftverken. Han är platschef för ett arbetslag på 25 personer som kommer från hela världen - Danmark, Brasilien, Sverige, Polen, Turkiet, Portugal och Tyskland. Arbetsspråket ute på Näsudden är av förklarliga skäl engelska.
Men innan Kim och hans män kan börja resa ett vindkraftverk måste ett annat arbetslag göra klart fundamentet. Gotlänningen Marcus Sirland är projektledare och platschef för företaget Siral AB. Hans arbetslag bygger fundamenten och håller på med det sista den här veckan.
Ett 17 gånger 17 meter stort hål, nästan två meter djupt fylls med betong och armeringsjärn. Till varje fundament går det åt omkring 14 ton armeringsjärn och 567 kubikmeter betong, och det tar en vecka att få färdigt.
- Betongen kommer från Slite och Degerhamn på fastlandet. Bara till armeringsjärnen har vi behövt 42 lastbilar med leveranser på färjan, säger Marcus Sirland.
Redan igång
Några av de nya verken är redan igång. De är 85 meter höga, nästan 30 meter högre än de gamla, och har mycket längre rotorblad. Ett blad är 45 meter långt och väger nästan 7 ton.
Det krävs sju lastbilar för att leverera alla delarna till ett vindkraftverk. Tornet kommer i tre delar, maskinhuset åker för sig och de tre rotorbladen kräver varsin lastbil. Sedan tillkommer en leverans med kablar och annat som ska in i vindkraftverket.
De nya verken snurrar långsammare än de gamla verken och låter därför mindre, samtidigt som det ser bättre ut för ögat. Men det är bara en av fördelarna.
Lyftkran med sensorer
- De gamla verken hade en installerad effekt på omkring 500 kilowatt och producerade årligen 1 miljon kilowattimmar per verk. De nya kommer upp i en effekt på 3 000 kilowatt och producerar 7 miljoner kilowatttimmar årligen per verk. När alla är igång kommer de att producera 40 procent av Gotlands energibehov, säger Mats Ahlby, som är lantbrukare och delägare i vindkraftparken.
När betongfundamentet härdat är det dags för Kim Hansens arbetslag att resa tornet. Till sin hjälp har de en omkring hundra meter hög lyftkran fylld med elektriska sensorer som känner av både marken och vinden.
- Det får inte blåsa för mycket när rotorbladen ska på plats, de väger inte så mycket och kan lätt börja svaja, säger Kim Hansen.
Är vädret bra tar det ungefär tre dagar att bygga ett vindkraftverk.
Den stora lyftkranen lyfter upp den sista torndelen till ett av de nya verken. Hjälmarna på några utav arbetarna sticker upp ur tornet, de står redo att bulta fast den sista delen när kranen fått den på plats.
Kim Hansen säger att Näsudden är en av de bästa platserna för vindkraftverk han någonsin sett:
- Det är platt, blåser mycket och vindkraftverken kommer så nära havet.