Så blir du av med soporna

Turisterna ska köpa förbetalda sopsäckar och åka med dem till återvinningscentralerna. Det är innebörden av det nya sopsystem som i år har införts på hela Gotland. Men många vet inte hur det fungerar eller var man ska göra av sina sopor.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-07-09 04:00
Tanken är att främst turister som campar eller håller till där det inte finns vanliga soptunnor ska köpa säckarna, som finns i matbutiker. Soporna som läggs i säcken behöver inte sorteras och max 15 kilo får en säck väga. När den är full lämnas säcken till en återvinningscentral på ön.
Men informationen om de förbetalda sopsäckarna är knapphändig och kommunen säger att man har haft svårt att informera om det nya systemet.
Visserligen finns viss information i Gotlandsguiden och på tv-skärmarna på Gotlandsfärjorna. Men i övrigt får man gå in på kommunens hemsida eller ringa kommunen.

Fler svarar i telefon
Renhållningen har märkt av det ökande antalet frågor om betalsopsäckarna och har den här veckan fått utöka antalet personer som svarar i telefon.
Den som vill ha mer information om säckarna måste söka den själv.
- Det finns en viss skyldighet att söka information och för dem som vill finns det möjligheter att informera sig, säger Kjell Skalberg, ordförande för tekniska nämnden.
Enligt Andreas Lindholm, som arbetar på ledningskontoret och tidigare har jobbat med renhållningsfrågor, har matbutikerna fått informationsblad att ge till kunderna.
- Men vi vet inte hur dessa blad sprids, säger han.

Måste fråga efter dem
På Icabutiken Atterdags i Visby måste kunderna fråga efter betalsopsäckarna i kassan. De finns inte att köpa bland övriga sopsäckar, vilket också kan göra det svårt att veta att de finns.
Förutom på återvinningscentralerna kan en full betalsopsäck också lämnas bredvid en soptunna hos en husägare. Alla husägare måste nämligen betala sopabonnemang och det kostar inget extra för husägaren att låta slänga betalsopsäcken eftersom köparen redan har betalat för den tjänsten.
Men att lämna en betalsopsäck bredvid en soptunna utan att fråga är inte att rekommendera.
- Man bör kolla med husägaren innan man lämnar sin säck. Ingen vill ha en massa sopor på sin tomt, säger Anders Lindholm.
Frida Book och Jenny Fransson har precis kommit av färjan i hamnen. De har aldrig varit på Gotland tidigare och känner inte till systemet med betalsopsäckarna. De lade inte heller märke till informationen via tv-skärmarna.
- Jag såg ingenting om det. Men när vi är ute och campar eller är på en strand är vi väldigt noga med att ta med oss skräpet, säger Frida Book.
Också Erik Hammarström från Kalmar är här för första gången.
Inte heller han har sett upplysningen om säckarna på båten.
- Någon sån information har jag inte sett. Men det låter lite omständligt, säger han om systemet med betalsopsäckar.
Kjell Skalberg tycker ändå att det nya systemet är bra. Nu fördelas kostnaden på rätt personer.
- Med det här systemet kan var och en göra rätt för sig, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om