S mobiliserade stark trio för ett ja till EMU

Östersjön kommer att bli en av de mest betydande regionerna i EU med de nya medlemmarna. Och de diskuterar när de kan få euron.
­ Ni ska tänka efter vad det innebär att stå utanför vad 25 länder är med i.
Det menade Tysklands utrikesminister Joschka Fischer vid gårdagens ekonomiska seminarium.
Han var en i en stark trio ja-förespråkare.

Gotland2003-07-09 04:00
Euron och EMU-omröstningen stod förstås i centrum under socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby på tisdagen. Ett seminarium som formade sig till en massiv ja-insats.
­ Intressant att diskutera EMU när vi befinner oss mitt i Östersjöregionen, menade finansminister Bosse Ringholm, mot en fond av ja-skyltar, i sina inledningsord. Vi är angelägna om att alla nya länder kommer med i Östersjösamarabetet och därför är det också viktigt för oss att komma med.
­ Vi ska ägna dagen åt att analysera vad som hände och hur valutasamarbetet utvecklats.
Bosse Ringholm hade också en personlig reflektion om detta svenska utanförskap:
­ Det är en vånda att inte vara med och diskutera med euroministrarna. Hoppas dagen blir en del av processen mot ett ja.
<span class=MR>Tung besättning</span>
Till stöd för ett ja hade man mönstrat en tung utländsk besättning som skulle vittna om fördelarna med valutasamarbetet: Tysklands utrikesminister Joschka Fischer, Die Grünen, Sixten Korkman, generaldirektör EU:s ministerrådssekretariat och tidigare finska centralbanken, John Monks, nyvald generalsekreterae i Europafacken.
Sixten Korkmans Finland framhålls ju ofta av Göran Persson som ett exempel på fördelarna med att vara med. Korkman talade under rubriken "Euron och de ekonomiska lärdomarna".
­ Om Sverige inte går med i EMU finner ett ekonomiskt seminarium i Visby 2013 att Sverige hamnat efter. I Finland förekommer inte längre någon diskussion, frågan är helt avdramatiserad.
­ Räntan har stabiliserats på en låg nivå, fastslog också Korkman. EMU ger mer utrymme att finansiera en offentlig sektor. Det främsta motargumentet är att samma ränta är inte bra i olika länder samtidigt. Frågan är vilken vikt det argumentet skall tillmätas.
Gemensamma problem kräver kollektiva lösningar och skall inte överlåtas åt marknaden, menade han. Euron har fyllt sin funktion, den har inneburit en kollektiv lösning på ett europeiskt problem.
­ För Finland har vi facit. Hotbilderna har inte förverkligats och inte heller de överdrivna löftena.
<span class=MR>EU större steg</span>
John Monks är nyvald generalsekreterare i Europafacken och var tidigare ordförande för brittiska TUC.
Monks är för att England skall gå med. Men när så sker vågade han inte sia om.
­ Det är inte en tillräckligt fri marknad med ett 20-tal valutor som ändras dagligen på närmast tävlingsmässig basis, menade Monks när han utvecklade sin tankegångar om "Euron, tillväxten och sysselsättningen".
­ Att gå med i EU var ett mycket större steg för Sverige.
Samma ord kan ha diametralt olika klang i olika länder, menade Joschka Fischer när han talade om "Euron i Europasamarbetet".
I Sverige står federalism för en centralisering till Bryssel, i Tyskland för en decentralisering av besluten till München och Stuttgart i stället för Berlin.
Samtidigt efterlyste han ett nytt ord i stället för just "federalism".
­ Jag är grundligt trött på att diskutera om federalism står för central eller vice versa.
Kommer euron att ha några negativa konsekvenser för Sveriges demokrati är en återkommande frågeställning.
­ Mitt svar, byggt på tyska erfarenheter, är nej.
Den enda tunga invändningen mot fördelarna som han vidgick var att den tyska marken möjligen frysts på en för hög nivå gentemot euron vid inträdet. Övriga av dagens ekonomiska problem i Tyskland emanerar från sammanslagningen med gamla Östtyskland.
Joschka Fischer avslutade med att prosaiskt konstatera:
­ Beslutet ligger i era händer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om