Rysslands medverkan väcker kritik
Den planerade ryska plattformen utanför Gotland väcker kritik.- Det är Rysslands Östersjöflotta som ska lägga ut ledningarna och bevaka dem. Det inger inte förtroende, säger Robert L Larsson, forskare vid Försvarets forskningsinstitut.
Men forskaren Robert L Larsson säger att trots att civila kommer att bemanna plattformen så kommer där också att finnas militär utrustning.
- Där kommer att installeras övervaknings- och radarsystem, som kan användas militärt, säger han.
Starka kopplingar
Robert L Larsson forskar kring energi- och säkerhetspolitik i relation till forna Sovjetunionen. Förutom de miljökonsekvenser han kan se av gasledningarna, som risken för att tungmetaller rörs upp och skadar miljön söder om Gotland, undrar han över vilken tillsyn anläggningen kommer att få de 30-40 år den kommer att vara i bruk.
- Ryssland har varit dåligt på att presentera lösningar på sådana frågor, säger han.
Robert L Larsson säger att det är allmänt känt att Östersjöflottan kommer att vara djupt involverad i bygget av gasledningarna. Kopplingarna mellan kommersiella och statliga intressen är stark i Ryssland.
Ökad marinaktivitet
- Krigsmakten spelar en stor roll. Det är Östersjömarinen som ska lägga ut ledningarna och sedan bevaka dem. Och flottan är inte den mest lämpade att handha miljöfrågorna, säger han.
Han menar att energibolagen och krigsmakten i Ryssland ofta samarbetar. Elbolagen bygger baracker åt soldaterna och militär utrustning riggas upp i energianläggningar.
Han säger att plattformen definitivt kommer att innebära en ökad rysk marin aktivitet alldeles utanför Gotland.
Han tycker att både det politiska Ryssland och det militära är dåliga på att berätta om vad de gör.
- Och Gazprom, som äger Nord Stream, är definitivt inte öppet med vad de gör. Sverige bör vara vaksamt inför utvecklingen, varnar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!