Ryska tornet blir en mindre plattform

Det blir inget torn vid Gotska Sandön, det blir en mindre plattform, som inte ska synas från den gotländska kusten.

Gotland2006-11-10 06:00

Det lovar Jens Müller, informatör vid Nord-Stream, som ska bygga den rysk-tyska gasledningen.

Arbetet på att lägga ned en gasledning mellan Ryssland och Tyskland pågår för fullt. Företaget som ska bygga ledningen är ett konsortium, Nord-Stream, ägt av ryska Gazprom och två tyska företag, Eon och Basf.

Varför Gotlands kust?
Två parallella ledningar ska läggas ner från Viborg i finska viken till Greifswald i Tyskland. En plattform ska byggas och fungera som en sorts växelstation, där gasen kan dirigeras in i den andra ledningen, om den första ska underhållas till exempel.
Denna plattform ska bli 30 gånger 30 meter bred och 37 meter hög. Planerna på ett 70 meter högt torn utanför Gotska Sandön har slopats, varför? Jens Müller är informatör på Nord-Stream med kontor i Schweiz:
- Vi har hela tiden haft två alternativ, nu valde vi den mindre plattformen. Där ska inte finnas permanent personal, men tekniker kommer att vistas där tidvis för att samla in data och eventuellt dirigera om gasen.
Enligt Dirk von Ameln, teknisk chef vid samma företag, berodde de ändrade planerna på den svenska debatten där kritiken mot kompressortornet varit stark. Det sade han i Sveriges Radio i går.
Jens Müller säger vidare att stationen ska placeras 40 kilometer utanför Gotlands kust så att den inte ska synas från land.
Varför kommer gasledningarna att dras nästan enbart i den svenska ekonomiska zonen, varför inte utanför Baltikum?
- Det är mest praktiskt i den svenska delen. Det visar alla studier vi gjort sedan slutet av 90-talet. Ju närmare kusten ledningen ska dras, desto mer problem, säger Jens Müller.

Miljöresearch
I senaste numret av tidningen Miljöaktuellt berättas att ett ryskt dotterbolag till Gazprom i oktober skickade ryska ornitologer till Gotland för att studera naturskyddsområden och fåglars flyttvägar.
"Vi beskriver naturvården och skyddade områden för att bättre veta hur de skulle påverkas av gasledningen i de zoner som är aktuella", säger i tidningsartikeln professor Dmitri Kovlov från universitetet i S:t Petersburg. Enligt artikeln blev ornitologerna förvånade när de i östra Gotlands naturreservat inte fann någon utstationerad personal att fråga.
Varför skickar man ornitologer till Gotland?
- Vi har länge jobbat med miljöresearch i förväg. Vi jobbar med en rad olika institut i Ryssland, Tyskland och Danmark och ornitologerna var förmodligen en del i denna research, svarar Jens Müller.

EU prioriterar projektet
Det var för drygt ett år sedan som Ryssland och Tyskland slöt ett avtal om att bygga en gasledning mellan de två länderna. Ryssland har mycket gas att sälja och Tyskland är ivrig att köpa. Inte bara Tyskland, även EU-kommissionen klassar gasledningen som ett prioriterat energiprojekt för unionen. Tidsschemat är att börja lägga ned ledningarna i havet under våren 2008 för att börja transportera gas i dem år 2010.
- För att projektet ska kunna rymmas inom EU:s nätverk ska det vara färdigt år 2010, säger Jens Müller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om