Företaget misstänks för att ha dumpat giftiga ämnen i ett grustag i samband med rengöring av besprutningsmaskiner. Dessutom ska man ha använt sig av det sedan 1998 förbjudna besprutningsmedlet Afalon SC. Ämnet som används för ogräsbekämpning innehåller gifter som kan ge fosterskador och nedsatt fortplantningsförmåga.
Lång utredning
Utredningen mot Ryftes har pågått i över två år och är unik i sitt slag. I oktober lämnades den över 1 500 sidor långa stämningsansökan in till Gotlands tingsrätt.
- Det är unikt att man kan styrka uppsåtliga miljöbrott. Även oaktsamhet är straffbart i sammanhanget, konstaterade miljöåklagare Ingvar Wennersten i GT i oktober 2011.
Ägarfamiljen Andersson kommer inte att kommentera rättegången innan domen har avkunnats, det framgår av ett brev som skickats ut till hushållen i Fole. I samma brev uppges också att provtagning av grundvatten har genomförts vid ett antal tillfällen och att det nu sker kontinuerligt.
Stjärnadvokat
De misstänkta brotten begicks under 2008 och 2009. Åklagaren kräver Ryftes på tre miljoner kronor i företagsbot och vill belägga Yngve Andersson med näringsförbud. Två män misstänks för grovt miljöbrott.
Den fjärde mannen, som misstänks för osant intygande, ska ha fört in falska uppgifter om väder och vindförhållanden i de journaler som enligt lag måste föras vid kemikalieanvändning.
Ryftes tidigare vd Yngve Andersson har anlitat stjärnadvokaten Per E Samuelsson har tidigare sagt att alla brott inom företaget begåtts helt utan vd:s kännedom.
Rättegången avslutas den 20 januari.