När Nimbus lade ner för tre år sedan tvingades Monica Olsson byta jobb. Monteringsarbetet i båtfabriken byttes mot skurhink och dammsugare, för ungefär samtidigt hade avdrag för hushållsnära tjänster införts och skapat en ny bransch.
GA träffar Monica Olsson på Magasinsgatan en morgon när hon lastar ur städutrustning ur bilen.
- Jag var inte främmande för att byta jobb. Det här är fritt och bra.
Monica Olsson är på väg in till dagens första kund för dagen, Helena Rosenmüller.
- Jag får hjälp två timmar varannan vecka. Eftersom jag har reumatiska besvär så är det bra att få hjälp, säger hon och tillägger:
- När rut-avdraget infördes slog jag till direkt. Det hade varit svårt att ha råd utan det.
Helena Rosenmüller visar senaste räkningen. När halva arbetskostnaden är avdragen kostar två timmars städning 437 kronor, inkluderat material och fakturaavgift.
Att hon köper städhjälp är inget Helena Rosenmüller försöker dölja.
- En del tycker väl att man ska städa själv, men tonen håller på att ändras. Jag pratar vitt och brett om hur bra det är, säger hon.
Helena Rosenmüller hör till gruppen 65+ där nästan hälften av alla som gör avdrag ingår. En annan stor grupp är barnfamiljer.
Tio gånger fler
Första året med rut (2007) gjorde 168 gotlänningar avdrag för hushållsnära tjänster. Sedan har det ökat kraftigt - i fjol gjorde 1 897 personer avdrag.
Ökningen märks på många sätt. När Monica Olsson började vid Kvalitetshem hade företaget 3 anställda. Nu är de 23.
- Skattereduktion låter krångligt och många har tvekat. Jag tror folk börjar förstå hur det går till nu, säger Kvalitetshems vd Roger Albrecht.
Antalet företag som erbjuder rut-tjänster ökar också. År 2009 var de 91. Förra året erbjöd 129 företag hushållsnära tjänster med skattereduktion.
- Avdragen för rut och rot har blivit väldigt viktiga för arbetsmarknaden på Gotland. Rut-avdraget har gett många arbetslösa jobb och är en bra möjlighet för den som vill starta eget, säger Arbetsförmedlingens chef Tina Ersson.
Utbildning krävs
Men att gå från arbetslöshet till städjobb gör man inte direkt längre. Det krävs utbildning för att bli certifierad städare.
- Vi skulle kunna växa ännu mer om vi hade bättre tillgång till utbildade städare, säger Roger Albrecht.
Arbetsförmedlingen är medveten om problemet.
- Vi hade en utbildning här hösten 2010 och försöker få hit en till i år. Klarar vi det kan vi erbjuda 16-20 personer en 12-16 veckor lång utbildning, säger Tina Ersson.
Även rot-avdragen för underhåll och ombyggnad har ökat kraftigt. Förra året utnyttjade 5 694 gotlänningar det och gjorde avdrag på totalt 81,6 miljoner kronor. Under förra året erbjöd 796 företag tjänster som medgav rot-avdrag.
Sammanlagt gjorde gotlänningarna avdrag på 88,8 miljoner kronor för rut- och rot-arbeten under 2011, en ökning med 11 miljoner kronor på ett år.