Roxy och Folkets bio blir kvar på Adelsgatan minst ett år till
Kulturföreningen Roxy ochFolkets bio får ett års frist.Kultur- och fritidsnämndenbeslutade i går att gå in med ett hyresbidrag som täcker hela hyreshöjningen. Tack så mycket, säger Roxys kassör Örjan Klintberg, men tillägger: Vi behöver ökat verksamhetsbidrag också för att kunna driva verksamheten vidare.
Men nu är hyres-problemet löst. Åtminstone för ett år framöver. Kultur- och fritidsnämnden beslutade igår att de betalar hela hyreshöjningen för Roxy och Folkets bio genom att höja hyresbidraget med 36 000 kronor.
Jörgen Renström, som är ordförande för Folkets bio är mycket nöjd. När hyresvärden aviserade sin hyreshöjning började Folkets bio förhandla med Borgen om att få hyra där i stället.
Förhandlingarna är inte klara. När vi nu kan stanna ett år till på Roxy så innebär att vi får den frist som vi behöver för att slutföra det här på ett bra sätt, säger Jörgen Renström.
Kulturföreningen Roxy har en bredare verksamhet och därmed ett lite knepigare läge. De efterfrågar inte bara den ettåriga frist som det höjda hyresbidraget nu ger, utan de vill helst få stanna kvar i den gamla biografen under många år framöver:
Flera av våra verksamheter bedrivs i andra lokaler, men det finns grenar som är helt beroende av lokalen. Rockgruppen är en sådan. Ungdomarna behöver en scen där de kan få göra vad de vill och det är svårt att idag se något alternativ till Roxy för deras verksamhet, säger Örjan Klintberg som är kassör i kulturföreningen Roxy.
Örjan Klintberg är tacksam över det tillskott som det höjda hyresbidraget ger, men understryker samtidigt att Roxy behöver betydligt mer än så. Kommunens verksamhetsbidrag till Roxy ligger i princip kvar på samma nivå som för tio år sedan. Under åren som gått har föreningen täckt upp förluster i verksamheten med pengar som man har fått in genom fastighetsförsäljning. Men snart är kassakistan tom. Till nästa år ansöker man därför om att det årliga verksamhetsbidraget ska höjas från 136000 kronor till 350000 kronor.
Vi är i behov helt enkelt. Roxy genomför mellan 50 och 60 arrangemang varje år. Det är väldigt mycket verksamhet för väldigt lite pengar. Verksamhetsbidraget måste höjas för att det ska vara möjligt för Roxy att fortsätta med sin verksamhet, säger Örjan Klintberg.
Med ett verksamhetsbidrag på 350000 kronor vill Roxy också få möjlighet att anställa en egen administratör.
I dagsläget drivs hela verksamheten med ideella insatser och det innebär att vi är oerhört sårbara.
Sedan det blev känt att Roxy är i en ekonomiska knipa har Örjan Klintberg fått många reaktioner från gotlänningar som känner sig engagerade i Kulturföreningens framtid, även om de själva inte sitter i salongen så ofta:
Efter 20 år på Gotland är vi väl etablerade. Det händer saker genom Roxy, här spelar både amatörer och världsartister. Allt detta blir argument för människor att bo kvar på Gotland. Samhället dör utan kultur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!