Att vara jordgubbsodlare verkar inte vara ett yrke för de som Àlskar att planera efter datum. Jordgubbarna sjÀlva verkar nÀmligen inte bry sig det minsta om i vilket ruta det stÄr "midsommar" i kalendern. Vi som minns förra Äret vet att priserna pÄ midsommargubbar var högre Àn nÄgonsin, och skulle man ha sig en liter till grÀddtÄrtan fick man bÄde vÀssa armbÄgarna och vara beredd att öppna plÄnboken. SÄ ser det dock inte ut i Är.
â SĂ€songen har egentligen startat normalt, men det mognar pĂ„ snabbare. Toppen Ă€r den hĂ€r veckan, till skillnad mot i fjol dĂ„ det var veckan efter midsommar, sĂ€ger Björn-Erik FranzĂ©n, som odlar eko-gubbar pĂ„ Nickarve GĂ„rd i Hejdeby.
Ăven hos andra bĂ€rodlare har mognaden varit tidig i Ă„r. PĂ„ Stenhuse gĂ„rd Ă€r den tidiga sorten nĂ€stan slut och pĂ„ Lilla Bjers i VĂ€sterhejde fick man till och med frysa in de första bĂ€ren.
â Att frysa in de bĂ€r som kommer först kĂ€nns galet, men Ă€r det inge folk pĂ„ ön sĂ„ Ă€r det inte, sĂ€ger Göran Hoas vid Lilla Bjers.
Han menar att det blir svÄrare och svÄrare att planera odlingen. BÄde för jordgubbar och andra grönsaker.
â Vi har rödbetor pĂ„ friland som Ă€r jĂ€ttestora och fina â nu. Vi har avsatt en tunnel till att driva primörer tidigt, men nu Ă€r de pĂ„ friland nĂ€stan större, kan det ha varit för varmt i tunneln? Det Ă€r inte som det brukar, det vi upplever av klimatförĂ€ndringarna Ă€r att det som Ă€r sĂ„ kallat normalt, det kan man inte rĂ€kna med lĂ€ngre, sĂ€ger Göran Hoas.