Roma kungsgård populärt turistmål

Det råder full aktivitet på Roma kungsgård. Men också lugn.
De tidigare samarbetsproblemen mellan ägargrupperna i Roma kungsgård AB verkar vara bortblåsta.
En av lösningarna var separata hyreskontrakt med statens fastighetsverk.

Gotland2006-07-15 06:00
Många turister och gotlänningar hittar till Roma kungsgård i Roma i sommar. Antalet besökare har nästan dubblerats. En del åker dit för att se teater, andra åker dit för att köpa hantverk eller titta på konst. Det är också möjligt att bara ta en fika, eftersom entréavgiften till området är borttagen. Full aktivitet råder, men också lugn och ro. Arbetsro.
Gotlands Tidningar berättades i höstas om kaos vid kungsgården. Bolaget som hade bildats i början av 2004 som ett slags samverkansorgan för de olika aktörerna i Roma kungsgård hade klara samarbetsproblem.

Fungerande samarbete
Bolagets styrelseordförande Berit Rollén, före detta generaldirektör och landstingsdirektör samt statlig trafikutredare, lämnade sin post och bolagsstämman i september kunde inte ens öppnas. Ägargrupperna hade öppen strid och båda parterna ville att den andra skulle lämna bolaget.
Men nu verkar det finnas ett fungerade samarbete kring det man måste samarbeta kring. För lösningen på motsättningarna har bland annat varit separata hyreskontakt.

Egna kontrakt
Tidigare hyrde kommunen av fastighetsverket och bolaget Roma kungsgård hyrde i sin tur av kommunen. Nu har Romateatern ett eget kontrakt med fastighetsverket, likadant är det för Gotländska rum/Roma glasbruk.
- Visst fanns det samarbetsvårigheter förut. Vi hade olika idéer och planer för kungsgården och området. Men nu har vi funnit en ny form och den nya lösningen känns bra, säger Kenneth Täckenström som driver Gotländska rum och Roma glasbruk.
Kenneth Täckenström tycker inte att det är ett problem att bolaget saknar ordförande sedan Berit Rolléns avhopp.
- Bolaget är en olycklig konstruktion, eftersom vi hade två olika idéer och viljor. Nu är bolagets roll överspelad, eftersom hyreskontraktet är uppdelat.

De löste knuten
Christina Vainio är ny producent för Romateatern. Enligt många som GT pratat med är det hon, och Bo Rehnberg på kommunen, som delvis löst konflikten mellan ägargrupperna i Roma kungsgård.
- Jag har kanske hjälpt till så att teatern ägnar sig åt det den är bra på, nämligen teater, säger Christina Vainio. Nu är samarbetssvårigheterna över. Nu behöver vi ta itu med infrastrukturen på kungsgården. Telekommunikationerna är bedrövliga. Det är dåligt med toaletter och byggnaderna behöver renoveras.
Thomas Segerström, regissör och konstnärlig ledare för Romateatern, är också nöjd med de separata hyreskontrakten och det fungerande samarbetet.

Verkligheten styr
- Nu samarbetar vi om faktiska behov, nu är det verkligheten som styr, säger Thomas Segerström. Så var det inte förut när bolaget fanns. Roma kungsgård AB har ingen funktion längre, bolaget kommer att läggas ner.
- Förra året, när vi hade gemensamt kontrakt, så var det huggsexa kring det och vem som skulle ha vad. Det konstnärliga arbetet tog stryk, det var svårt att koncentrera sig på teatern. Nu känns det mycket bättre.

Upprustning behövs
Romateatern diskuterar nu med fastighetsägaren, statens fastighetsverk, om upprustning av lokalerna. Bland annat behövs fungerande loger med rinnande vatten. Det finns också planer på en teaterlokal i brygghusmagasinet, där vill Romateatern erbjuda gästspel.
GT sökte igår en ansvarig person på statens fastighetsverk och Bo Rehnberg vid kommunen, dock utan framgång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om