Rolf K Nilsson: "Jag är besviken"

- Jag är besviken, det säger sig självt. Gasledningen är en politisk export, inte bara en energiexport. Men skall jag var ärlig så tror jag inte att ett svenskt nej betytt speciellt mycket, de hade byggt ledningen ändå.

Gotland2009-11-05 15:41

Rolf K Nilsson, moderat riksdagsledamot från Gotland, är idag mycket besviken över regeringens ja till gasledningen i Östersjön.
-  Jag delar definitivt inte regeringens bedömning, säger han till helagotland.se.

Miltär närvaro oroar
Det som vägde tyngst mot gasledningen är miljöskälen, enligt Rolf K Nilsson. Men den militära närvaron oroar naturligtvis.

Rolf K Nilsson är inte oroad över en öppen konflikt, men däremot ett nytt inslag i Östersjön med en ökad militarisering: 
- Gasledningen får ju direkta konsekvenser i och med en ökad militarisering i Östersjön. Med ledningen ökar den ryska Östersjöflottan. De har fått extra resurser och nya båtar. Det kommer definitivt betyda ett nytt inslag i Östersjön.
- Det kommer att bli en del patrulleringar och det kommer att betyda en del för den civila trafiken, menar Rolf K Nilsson.
- Vi  får framför allt inte glömma varför det byggs en ledning.

Politisk export
Det Rolf K Nilsson syftar på är Putins uttalande  om den ryska energiexporten.
Rolf K Nilsson menar att gasledningen är ett politiskt syfte där Ryssland vill göra en politisk export- inte bara en energiexport.
- Putin har ju tydligt uttalat att all rysk energiexport skall användas för att öka Rysslands inflytande i omvärlden.
- Likaså har Rysslands förre försvarsminister påtalat att gasledningen ökar de ryska intressena västerut, både politiskt ekonomiskt och miltärt, säger Rolf K Nilsson.

Längre ledning
Rolf K Nilsson tror dessutom att ryssarna tänkt sig en ännu längre ledning i och med att ryska intressen riktas mer och mer mot Antarktis:

- De vet att det finns enorma energitillgångar i Antarktis. De kommer att bygga en gasledning med en extra lång hållbarhet på ungefär femtio år. Jag tror de tänker framåt i tiden och vill koppla på den i Antarktis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om