Rökdykarna hotas
Med den bantade räddningstjänst som föreslås kan Gotland komma att mista två tredjedelar av sin rökdykare, enligt personal.
Det befarar brandmästare Henrik Johansson, som analyserat vilka konsekvenser besparingarna kan få.
I dagsläget kan 85 av öns brandmän arbeta som rökdykare.
Jobbet är så farligt, att Arbetsmiljöverket kräver att brandmännen årligen måste delta i fyra övningar för att behålla kompetensen.
Utbildningarna leds av sex brandmän, som genomför övningarna utöver sina ordinarie arbetsuppgifter.
- Med den nedskärningar som föreslås finns inte utrymme för att fortsätta med utbildningen, hävdar brandmästare Henrik Johansson.
Henrik Johansson befarar, att bara rökdykarna vid stationen i Visby kan vara kvar, sammanlagt 24 personer. Gotland hamnar då i ett läge, där insatstiderna för rökdykare ökar kraftigt.
- I värsta fall kan det ta långt över en timme innan rökdykare är på plats, säger Henrik Johansson.
Ger inga garantier
Kjell Lydänge, chef för Räddningstjänstens insatsstyrkor, håller med Henrik Johansson om att besparingarna kommer att påverka utbildningsmöjligheterna. Men de exakta konsekvenserna av detta vill han inte fastställa.
- Självklart kommer besparingarna att inverka. Vi kommer inte att klara allt som vi gör i dag, säger han.
Kraven på Räddningstjänsten finns formulerade i det kommunala handlingsprogrammet för skydd och säkerhet som antas av kommunfullmäktige.
Enligt lagen om skydd mot olyckor har alla medborgarna rätt till en likvärdig räddningstjänst, och det har i handlingsprogrammet konkretiserats bland annat till att Räddningstjänsten ska nå alla i kommunen inom 30 minuter. I dag klarar man det nästan till 100 procent.
30-minutersgränsen kommer man att klara även i fortsättningen, men om det är rökdykare med vid varje utryckning kan inte Kjell Lydänge garantera.
- Det är inte upp till mig att bestämma räddningstjänstens ambitionsnivå. Jag har inte fått specificerat exakt vad det är vi inte skall klara av längre, bara hur många som skall sägas upp, säger Kjell Lydänge.
Även RITS-styrkan i fara
Även framtiden för RITS-styrkan är osäker, enligt Henrik Johansson.
RITS-styrkan är den specialstyrka som bildades efter branden ombord på Scandinavian Star för att ha beredskap mot bränder och andra incidenter ombord på fartyg. Staten har tecknat avtal med sex kommuner i landet, bland dem Gotland, om dygnet runt-beredskap.
Styrkorna består av minst sex man varav ett befäl, men kan i vissa fall vara fler.
- Blir vi tvungna att säga upp brandmän kan vi inte ha RITS-styrkan kvar, säger Henrik Johansson.
Personalen vid Räddningstjänsten har tagit initiativ till en namninsamling mot besparingarna.
Räddningstjänsten ska spara 2,2 miljoner kronor, bland annat genom att ta bort fem brandmän och 1,5 tjänster som administratör.
Namnlistorna kommer att överlämnas till kommunstyrelsen den 31 maj, samma dag som beslutet om besparingarna ska fattas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!