Röjer ringmuren ren

Ena dagen rensar han murens portar från växtlighet, nästa byter han en murken trappa. Ronny Svensson är en av dem som håller ringmuren vid god vigör.

-Sånt här måste åtgärdas, det kan vara farligt, säger Ronny Svensson och kör ner hela stämjärnet i trätrappan.

-Sånt här måste åtgärdas, det kan vara farligt, säger Ronny Svensson och kör ner hela stämjärnet i trätrappan.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-11-29 14:51

Att underhålla ringmuren är ett löpande arbete, även om det sedan det stora murraset i början av året varit ett hetare ämne än vanligt. Undermåliga förstärkningar, fukt och kyla utsätter ständigt den gamla byggnationen för påfrestning. Växtlighet utsätter också muren för fara – därför har staten satsat cirka 150 000 kronor i år för att rensa bort vedartad växtlighet från murens krön.
Ronny Svensson, Havsö Bygg, jobbar på uppdrag av Gotlands museum, som i sin tur får anslag från Riksantikvarieämbetet för att underhålla ringmuren. Han berättar att arbetslaget rensat Norderport, Söderport och Österport från träd, sly och murgröna. Mängder av jord har också tagits bort som binder fukt i skrevor och underlättar för växterna att slå rot. Även delar av murkrönet har rensats.
SäkerhetsriskMen den här dagen är det annat underhåll som behöver göras. Ronny Svensson har plockat ner en del av räcket till trappan upp till fängelsetornet Kajsarn. Hela träkonstruktionen ska bytas ut. Virket må se stabilt ut, men skenet bedrar.
– Sånt här måste åtgärdas, det kan vara farligt, säger Ronny Svensson och kör ner hela stämjärnet i träet.
Nästa trappa ska bli av en lite annan modell som förhoppningsvis står emot väder och vind bättre än den nuvarande.
Jörgen Renström, byggnadsantikvarie på Gotlands museum, ansvarar arbetet med ringmuren. Han berättar att i årets budget har cirka 150 000 kronor avsatts till växtröjning och sammanlagt har man fått nästan 400 000 kronor för att underhålla ringmuren och stadens ruiner.
– Vi har fått ovanligt mycket pengar i år. Riksantikvarieämbetet har prioriterat oss och jobbat för att få fram pengar , säger Jörgen Renström.
Arbetet att ta bort alla träd från muren och tornen kommer att fortsätta under nästa år. Senast det gjordes var 2004. Dessutom kommer det till extra pengar för att reparera det stora raset som skedde tidigare i år.
Vacker men skadlig
Murgörnan uppskattas av många, men kan vara mycket påfrestande för muren eftersom den tränger in i hål och skrevor och spränger sönder muren. Allt kommer dock inte att tas bort, utan man gör hela tiden en avvägning mellan det estetiska och murens bästa.
– De får inte blir för stora, man måste hålla efter murgrönan, säger Jörgen Renström.
Många innerstadsbor har sina trädgårdar i anslutning till ringmuren eller någon ruin, vilket kan innebära svårigheter när det kommer till underhåll. Enligt Jörgen Renström har museet dålig koll på hur de delar av muren som vätter in mot trädgårdar ser ut och ska något åtgärdas måste det föras en diskussion med fastighetsägaren. Under året har ett sådant ingrepp gjorts, på baksidan av St Karins ruin, där murgrönan sprängt sönder muren så att stenar rasat ner i trädgården. Hur vanlig den här typen av säkerhetsrisk är, har man ingen överblick av idag.
– Vi har annonserat de sista åren, att om folk vill bli av med murgröna i sina trädgårdar så kan de ta kontakt med oss. Men ingen har ringt, säger Jörgen Renström och låter förvånad över sitt eget konstaterande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om