"Rockfestival för politiska nördar"
Almedalsveckan lider mot sitt slut och tyckarna börjar summera.Valåret till trots har veckan bjudit på förvånansvärt få utspel. Men vid sidan av scenen har veckan varit en succé.Antalet deltagare och seminarier har varit rekordmånga och mötesplatsen Visby har fungerat.
Så beskrevs Almedalsveckan när näringslivet, genom de regionala handelskamrarna, igår arrangerade ett seminarium om Almedalsveckan som fenomen. Här summerades också veckans fem första dagar.
Exakt hur många som besökt eller varit engagerade i årets Almedalsvecka vet ingen. Men här hade man gjort ett försök att mäta Almedalsveckan i siffor genom att räkna antalet seminrier. För fem år sedan arrangerades ett 50-tal seminarier. I år var de 463 stycken.
Seminarierna har handlat om allt från tillväxt, vård och miljö till fjärrvärme, meddelarfrihet och det multireligiösa Sverige. Någon tyckte att här fanns "för stora munnar och för små öron", men på det hela taget hade många på Almedals-seminariet upplevt möten där åsikter bryts mot varandra på ett konstruktivt sätt.
- Säkert har många frön till handling planterats under den här veckan, konstaterar Anders Källström som är vd för Västsvenska industri- och handelskammaren.
Hyllad öppenhet
Alla vill hylla öppenheten under Almedalsveckan. Här är det i princip möjligt för vem som helst att kliva fram till stadsministern och säga sitt hjärtas mening.
Här kan också vem som helst ställa upp ett stånd och föra ut sitt budskap på en plats för många av åhörarna har stort inflytande i samhällsdebatten. Men när de aktiva själva lovprisar denna nästan unika möjlighet till inflytande för "vanligt folk" så reser sig lantbrukaren Sven Bosarve upp och berättar vad "vanliga gotlänningar" tycker om det här evenemanget:
- Vanligt folk här på ön skiter i Almedalsveckan, förklarar han.
Sven Bosarve får mothugg av en kvinna som från föreningen "Fattiga riddare" som företräder skuldsatta personer. De är också "vanligt folk" men de tar tillfället i akt att agera här. För 12 000 kronor kan de jobba här i en hel vecka och träffa både politiker och allmänhet. Hon är helnöjd med vad de har lyckats uppnå. Billigare marknadsföring är svår att hitta.
Mindre nästa år
Har Almedalsveckan framtiden för sig?
Ja. Ingen tycks tvivla på den saken, även om alla spår att det kommer att bli en Almedalsvecka av betydligt mindre format nästa år, när valfebern lagt sig.
För arrangörerna kommer det att vara bra. Deras budskap kommer att få större utrymme. Men sett över en längre tid så finns det ingenting som tyder på intresset för åsiktstorget Almedalsveckan kommer att tappa mark. Det här är vad de "politiska nördarna" tycker om och vill ha.
Veckan kan växa och bli ännu större, tror Anette Carnhede, som ordförande för fackförbudnet ST, men då måste den också förändras.
- Då måste programpunkterna sorteras i block på ett bättre sätt och då måste mötesformerna utvecklas.
Men Maria Rankka, som är vice vd för Timbro tycker att man ska slå vakt om den lite kaosartade stämning som råder idag:
- Charmen med Almedalsveckan är ju "Almedals-anarkin"! Här kan vem som helst ordna ett möte. Om Almedalsveckan ska överleva så måste den anarkin bestå.
Ros till sol och Ohly
Vem har hittills lyckats bäst under Almedalsveckan?
Solen får beröm. Fint väder gör veckan till en succé innan den har börjat.
Lars Ohly (v) får beröm. Han har hittills varit den enda partiledaren som inte kastat skit på sina kolleger i talarstolen.
Naturskyddsföreningens får beröm. Deras satsning på artister för att få ut sitt budskap om miljön i Östersjön har varit lyckat.
Och Forum för frivilligt socialt arbete får beröm. Deras seminarium blev aldrig tråkigt, trots att det höll på i tre timmar. För det fick de till och med ett pris på seminariet "Best of Almedalen 2006".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!