Den 22 maj 2008 spelade Esbjörn Svensson Trio på Munkkällaren. Trion var tillbaka för att avsluta en säsong för Jazzklubben - en tradition som inletts 15 år tidigare. GA:s recensent sammanfattade konserten med: "När samspelet de tre emellan når max ser man på scenen en över pianot nervikt Esbjörn, en leende Dan och en blundande Magnus. Då är Esbjörn Svensson Trio på topp".
Spelningen i Visby blev den sista i Sverige för EST. Den 14 juni omkom Esbjörn Svensson i en dykolycka. En musikalisk framgångssaga var över och hur än programmet för Jazzklubben i Visby ser ut framöver kommer det alltid att saknas något.
Nu kommer boken om EST. I "A strange tale - sagan om Esbjörn Svensson Trio" får läsaren följa med ända från barndomen hemma på Stockvägen i Skultuna - Esbjörn Svensson och Magnus Öström bodde på samma gata - till de stora arenorna.
Författaren Hans-Olov Öberg kan initierat skriva om de första åren. Född samma år som Esbjörn Svensson - även han i Skultuna. När Hans-Olov Öberg skriver om ortens kommunala musikskola så vet han vad han pratar om. Han gick också där och har även han ägnat sig åt jazz, fast mer som hobbymusiker.
A strange tale är en berättelse som täcker in alla världsdelar. Men det finns även utrymme för de återkommande spelningarna i Visby. Redan 1993 spelade Esbjörn Svensson, Dan Berglund och Magnus Öström på ön första gången. Jazzklubben var nystartad (i Gutekällaren) och när man försökte locka Richard Häger till klubben kom trion på tal. De hade turnerat tillsammans och Richard hade lovordat bandet.
"Allt blev verkligen lyckat från första början" berättar Örjan Klintberg i boken.
Den trogna publiken på Munkkällaren kunde följa hur trion utvecklades för varje återbesök. Det som startat som en traditionell pianotrio formades och EST skapade ett eget sound, en ljudbild som växte i takt med att arenorna blev allt större. Musikaliskt utvecklades EST till, som Hans-Olov Öberg sammanfattar det: "Ett rockband som ville spela jazz". Mot slutet var Munkkällaren säkert ett av de minsta ställena bandet spelade på, och ljudbilden kändes ibland större än lokalen.
Nya boken "A strange tale" beskriver ett band som jobbade hårt för sin framgång. Det var inte bara i Visby som trion var husband, de spelade ännu oftare på Spisen i Stockholm, Pipeline i Sundsvall och utomlands blev Pizza Express i London en favoritplats.
Men för att nå en större publik krävdes nytänkande på alla plan. Följaktligen bytte man snabbt skivbolag, från den lilla jazzetiketten Dragon till det mer trendiga Diesel som bland andra hade Mauro Scocco och Lisa Nilsson i sin katalog. Helt logiskt blev man första jazztrio att spela på Hultsfredsfestivalen.
Trots ivern att nå ut till en större publik kompromissade aldrig EST om sin musik. När Diesel ville att trion skulle göra en sorts "songbook" med blandad jazz sa Esbjörn Svensson nej, men gick till slut med på att göra en skiva med Thelonious Monks musik. Paradoxalt nog bidrog det till att göra bandet känt utomlands.
När EST bytte till tyska skivbolaget ACT och fick en tysk manager tog den internationella karriären fart rejält. I boken finns förstås omslaget till det amerikanska jazzmagasinet Down Beats majnummer 2006. Att tidningen valde EST som frontfigur för det som kallades "the breakthrough of new, adventurous jazz musicians coming from across the pond" var oerhört prestigefullt.
När Esbjörn Svensson gick bort 2008 hade EST konserter bokade 18 månader framåt. En av dem skulle vara på Kammarmusikveckan i Visby.
Hans-Olov Öberg berättar att tårarna runnit när intervjuerna gjorts. Boken är detaljerad med analyser av musiken på skivorna, berättelser från resor och turnéer. Men slutkapitlet blir sorgkantat och kortfattat.
För Jazzklubbens del har det ändå blivit en fortsättning. Efter en tids tystnad har både Dan Berglund och Magnus Öström bildat egna band. I maj förra året avslutade Magnus Öström vårsäsongen med sitt band och Dan Berglunds Tonbruket har gästat Munkkällaren två gånger, senast nu i april. Det har blivit en fortsättning och faktiskt lever en del av de musikaliska intentionerna från EST vidare - även i Visby.