– Om vi inte hanterar ett ökat resande kan det innebära restriktioner i trafiken, ger smittskyddsläkaren Maria Amér som exempel.
De nya nationella föreskrifterna lägger en tung ansvarsbörda på de olika verksamheterna.
– Man är alltså skyldig att vidta försiktighetsåtgärder och tänka igenom hur man hindrar smittan från att spridas. Om en verksamhet är i en riskmiljö kan den verksamheten behöva begränsas, säger Maria Amér.
De nationella föreskifterna vilar också mycket på det personliga ansvaret. Det är den enskilde som ska se till att inte sprida smittan eller smittas genom att hålla avstånd, tvätta händerna och begränsa umgänget till en liten inre krets.
Sjukvården på Gotland har varit ansträngd under hela november och är inte dimensionerad för ytterligare smittade personer. Förra veckan låg Gotland bland dem som hade flest covid-19-fall i förhållande till folkmängden.
– Det är en utmaning som personalen inom sjukvården hanterar beundransvärt bra, säger Maria Amér.
De nationella föreskrifterna börjar gälla på måndag för att vara giltig fram till den 30 juni. De innebär i sig en skärpning av läget. Ytterligare ett steg tas om man beslutar om den nya pandemilagen.
– Det ger möjligheter att stänga affärer och begränsa folk på allmän plats. Lagen är ute på remiss och beslutas inom kort, berättar Maria Amér.
Den tillfälliga pandemilagen är tänkt att träda i kraft från den 15 mars. Det blir en lag med påföljd om man bryter mot det.