Från och med i måndags gäller nya riktlinjer för länsstyrelsens djurskyddshandläggare.
Minst hälften av resurserna bör läggas på planerad djurtillsyn. Så jobbar inte länsstyrelsen i dag.
De tvingas lägga stora resurser bara på att ta hand om anmälningar som kommer in. Förra året gjordes ett par hundra anmälningar och den siffran tycks inte minska.
Trots att Jordbruksverket vill se fler planerade kontroller finns det inga planer på att utöka resurserna. Det innebär en hårdare prioritering när det kommer till anmälningsärendena.
Oklart
- Det kan ju finnas något djurskyddsärende bland de anmälningar man prioriterar bort. Vi som jobbar med det här vill inte hamna i den situationen, säger Sune Liljeström, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.
- Anmälningar där någon ser något misstänkt är viktigt att följa upp, tycker han.
Agneta Karlsson Norström säger att det är svårt att veta vad den nya föreskriften får för följder. Jordbruksverket har till exempel inte angett hur ofta en djurägare bör kontrolleras.
- Vi vill veta hur ofta man ska göra det. Är det vart femte år eller vart tredje år som vi ska besöka djurägare. Då kan vi börja räkna, säger Agneta Karlsson Norström som säger att det är omöjligt att veta hur resurskrävande de nya rekommendationerna kommer att bli.
- Vi har inte fått svar på allt än, säger hon.
Just sällskapsdjur riskerar att hamna i kläm när anmälningsärenden nedprioriteras. De planerade kontrollerna har en annan inriktning berättar Karin Åhl på Jordbruksverkets enhet för djurskydd och hälsa.
- EU:s krav är en säker livsmedelsproduktion, säger hon.