Risk att Svenska Spel privatiseras
Delar av Svenska Spel kan komma att privatiseras. Gotland riskerar därmed att förlora arbetstillfällen.- Jag skulle vara väldigt orolig om jag var beslutsfattare på Gotland, säger Svenska Spels ordförande, Margareta Winberg.
Foto: SÖREN ANDERSSON
Den väntas definiera vilka spel som kan läggas ut på den privata marknaden.
- Det är viktigt att de spel som skapar mest missbruk och beroende behålls i statlig ägo. När det gäller Triss och Keno är det inte lika viktigt att de drivs av staten, och de spelen berör ju i allra högsta grad personalen på Gotland, säger Margareta Winberg,
Större engagemang
Svenska spel har totalt 2000 anställda, varav omkring 300 arbetar på huvudkontoret i Visby.
- Jag tycker att de gotländska politikerna ska engagera sig i frågan, jag vet inte om de uppfattat vilken risk en privatisering betyder, säger Margareta Winberg.
För närvarande är det inte aktuellt att flytta ytterligare tjänster från kontoret i Sundbyberg till Visby. Spelbolaget håller andan i väntan på att spelutredningen ska bli klar.
- Allt hänger på vad den kommer fram till och vilka direktiv regeringen ger oss, konstaterar Margareta Winberg.
Kandidater till vd-posten
Att leda Svenska Spel genom den turbulenta tiden blir en fråga för nästa vd. Än så länge är tjänsten vakant efter att Jesper Kärrbrink lämnade stolen i våras.
Intresset för jobbet har varit stort, och rekryteringen går nu in i sitt slutskede. Endast en handfull kandidater återstår och nästa vecka startar intervjuerna.
Tidigare i år gjorde Margareta Winberg klart för styrelsen att nästa vd skulle bo på Gotland, eftersom det är bolagets huvudort.
Backar på kravet
Men det löftet vill hon i dag tona ner.
- Att vd:n ska bo på Gotland starkt önskemål, men det är inte ett ovillkorligt krav. Första kriteriet är att det är en bra ledare, och man kan inte välja en sämre ledare bara för att han eller hon inte vill bo där, säger Margareta Winberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!