Risk att förskolor läggs ned

Skolan och barnomsorgen skakar när var tionde anställd ska sägas upp.

Gotland2009-01-16 04:00

Barnomsorgen drabbas hårdast. Här kan man till och med tvingas att lägga ned förskolor.

Barnantalet minskar och skolan måste spara pengar. I onsdags blev det klart att skolan vill säga upp 153 anställda. De berörda fackförbunden hoppas fortfarande på att antalet ska minska. I dag kommer Kommunal att lämna in en begäran om fortsatt tvisteförhandling.
- Att gå till en varselsituation med ett så dåligt underlag är inte att vara en god arbetsgivare. Det fattas exempelvis information om vikariesituationen. I och med att det finns så många vikarier i omlopp behöver det kanske inte varslas någon alls, säger Anne Lindlöf på Kommunal.
Först när förhandlingarna är klara kan kommunen lägga sitt varsel. Det blir det första som någonsin har levererats från barn- och utbildningsförvaltningen. Tidigare har det bara handlat om enstaka uppsägningar på grund av övertalighet.
Dessa uppsägningar ska också genomföras en kort tid efter det att skolan och förskolan redan har gjort sig av med en stor del av personalen. Bara sedan i höstas har 65 anställda lämnat sina tjänster med avgångsvederlag eller särskild avtalspension.

Färre platser
Om varslet i slutänden landar på 153 anställda i skolan så kommer det att få konsekvenser, men det kommer att slå olika mot olika verksamheter. Grundskolans klass F-6 kommer förmodligen inte att märka så mycket. De största elevminskningarna finns på högstadieskolorna. På Solklintskolan i Slite kommer två lärare av 14 att försvinna till hösten och på Romaskolan kommer man förmodligen att tvingas säga upp fyra eller fem av de 20 lärarna på högstadiet.
Och inom barnomsorgen kommer nedskärningarna att bli än mer kännbara. Dels ökar barntätheten med ungefär ett fjärdedels barn per anställd - vilket innebär nästan ett nytt barn per avdelning. Dels måste det totala barnantalet minska, eftersom politikerna genom frysta anslag till barnomsorgen i praktiken har satt en gräns för hur många barn som ska erbjudas plats. Gränsen ligger på 1 900 barn och det är nästan hundra färre än i dag.
För- och grundskolechef Mats Hanell tror att detta kommer att sätta sina spår i kommunens service till de småbarnföräldrar som vill få in sina barn på förskolorna. De barn som föddes under förra året var ju betydligt fler än året dessförinnan. Att lågkonjunkturen kommer att föra med sig något minskat tryck på barnomsorgen är han inte säker på.
- Att Flextronics och P18 lades ned märktes inte särskilt mycket på förskolorna, minns Mats Hanell.

Nedläggningar
Färre anställda och färre barn kommer förmodligen också att behöva färre förskolor. Trots att det så sent som i somras öppnades en ny kommunal förskola i Visby så kan det nu bli frågan om nedläggningar.
- Den frågan finns med på dagordningen, säger Mats Hanell.
Läget är tufft, men det är inte nattsvart, tycker Mats Hanell:
- Kvalitén på verksamheten kommer att påverkas på förskolorna. Det vore naivt att tro något annat när barngrupperna blir större. Men det handlar om ett barn till per avdelning och när det gäller antalet barn per personal så ligger vi fortfarande i närheten av rikssnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om