I går var det krismöte på Gotlands museum och man beslutade att den del av ringmuren som rasat ska byggas upp, men det kommer att ta tid. Minst ett år räknar man med.
Spänningar har släppt
- Till dess blir det ett tillfälligt turistmål. Vi har ju sett hur många som har tagit sig dit de senaste dagarna och det här kan vara ett bra sätt att få uppmärksamhet riktad mot ringmuren, säger Lars Sjösvärd.
Innan muren byggs upp igen ska en hemsida där man kan följa uppbyggnaden skapas. Tanken är att man ska kunna följa uppbyggnadsarbetet där, man tonar också ner riskerna för ytterligare ras.
- De värsta spänningarna har släppt nu, säger Lars Sjösvärd.
Ringmuren ägs av regionen och förvaltas av Riksantikvarieämbetet. Arbetet med att reparera muren uppskattas kosta omkring en halv miljon kronor.
- Riksantikvarieämbetet kommer att gå in och ta en del av de kostnaderna. Vi ska försöka få fram pengar, säger Anna Klint, avdelningschef för Riksantikvarieämbetets fastigheter och besöksmål.
Cement i fogarna
Det parti av muren som har rasat är tidigare reparerad med cement, nu ses materialet som orsak till kylsprängningar som orsakat murraset i fredags.
- Först på 1990-talet upptäckte man att det inte var så bra att laga muren med cement, säger Anna Klint.
Och det här ställer de inblandade parterna inför ett problem.
- Ungefär 300 meter av muren är konstruerad och reparerad på samma sätt som den bit som nu rasat, säger Lars Sjösvärd.
Besök från Danmark
Jörgen Renström, länsstyrelsen, såger underhållet av muren:
- Man följer inte underhållsplanen.
Nu ska specialister på murkonstruktion ut och titta på dessa partier och se om de också riskerar att rasa.. Det senaste murfallet har redan blivit en av de mest fotograferade delarna av muren, under måndagen fortsatte människor att ta sig till platsen med kamera i hand.
- Det är intressant att se hur den ser ut inuti, man kan se att kalkstenen inte räckt till en solid mur, man har byggt två murar och fyllt mellanrummet med andra material, säger Anders Pihl, på besök från Danmark där han studerar förhistorisk arkitektur på Köpenhamns Universitet.