Det sade i lördags historieprofessorn Michael F. Scholz, när han talade under Arkivens dag i Visby.
Rekordmånga personer, omkring 300, hade sökt sig till det alldeles nya arkivet i Visby i lördags. Förutom rundvandring i arkiven fick de lyssna på gotländska sånger av Ingrid och Tommy Wahlgren och se filmen Gotlandssommar från 1959.
Men de kunde också lyssna till Michael Scholz, professor i modern historia vid högskolan på Gotland, som berättade om Gotland i seriernas värld och i olika massbilder.
Tre bilder
Han visade försvarets material från 1971 där tre bilder symboliserade det som Svensk soldat då skulle försvara. Det var fanan, kungen och Visby ringmur.
- På den tiden var Visby hela Sveriges varumärke. Så är det inte dag, sade Scholz.
Han visade bilder från tyska vykort och turistannonser, i början av 1900-talet, där Sverige var detsamma som Gotland. Även 1800-talets tyska tidningar publicerade gärna ringmuren och ruinerna för att locka turister till Sverige.
- Men efter andra världskriget hände något. Bilderna av ringmuren blir inte korrekt avbildade och turistmaterialet kan bli rent felaktigt, som när man placerar ett slott från Öland eller Bornholm på Gotland. Man undrar vilka bildkällor de använt?
Michael Scholz visade upp en rad svenska serietecknare som använt Gotland i illustrationerna och undrade varför de inte marknadsförs bättre.
Och han lyfte fram serierna med den i Tyskland kände figuren Klaus Störtebeker från 1928, som var en sjörövare i Robin Hood-stil, som härjade på 1300-talet.
- Denne Störtebeker åkte till Visby för att råna de feta Hansa-borgarna på deras rikedomar och här finns ringmuren ofta med.
Tysk tv
Tysk tv har spelat in filmer med Störtebeker och Michael Scholz förstår inte varför inte turistföreningen använder en sådan film i sin marknadsföring i Tyskland.
Lika lite förstår han varför inte dataspelet Tomb Raider med Lara Craft utnyttjats i turistreklamen, eftersom hjältinnan faktiskt är på väg till Gotland för att leta efter de otroliga skatter som finns här.