Riksutställningar ökar sitt internationella fokus - kan påverka antalet och typen av tjänster på Gotland
Rikstutställningar reformerar sin verksamhet, till att bli än mer flexibel och öppen för internationella impulser.Det kan komma att innebära ett minskat antal fasta tjänster, i samband med att myndigheten flyttar till Gotland.- Omlokaliseringen innebär både svårigheter och nya möjligheter, säger Riksutställningars generaldirektör Ann Follin.
- Vi kommer att behöva en annan typ av organisation och kompetens. Exakt vilken är vi inte klara med. Det ska presenteras i ett förslag till ny organisation och en plan för ny bemanning, senast 1 mars 2006.
Flytten till Gotland är bidragande till den genomförda översynen.
Diskussionen om en ökad rörlighet i organisationen är dock äldre än omlokaliseringsplanerna, säger Ann Follin och menar att behovet av en ökad internationalisering är ett behov i samhället som helhet.
På gång i Paris
- Därför vill vi vidga vår omvärldsbevakning och öppna för internationella influenser och impulser.
Ser du några särskilda geografiska riktningar?
- Vi har ett uppdrag att utveckla utställningsmediet och att vidga horisonten för vad som är på gång i världen. Jag ser inte en heltäckande omvärldsbevakning, men en ökad bevakning. Vad är på gång i Asien, Sydamerika, London och Paris, exempelvis?
Målet, konstaterar Ann Follin, är att bibehålla en hög kvalitet och en konstnärlig förnyelse.
Osäkert antal jobb
Kan du säga något om vilka och hur många arbetstillfällen som förläggs till Gotland?
- Det vågar jag inte göra. Förändringen handlar mer om vilka anställningsformer det blir.
Ann Follin nämner dock exempelvis tekniker, projektledare och administrativ personal.
En ledtråd till efterfrågad kompetens, kan vara ett minskat fokus på egna produktioner, till förmån för metod- och kunskapsutveckling - att hjälpa andra att utvecklas i sitt utställningsarbete.
- Vi kommer att ha ett mindre antal fasta producenter, till förmån för gästproducenter. Det kan innebära att vi i stället behöver anställa fasta projektledare, säger Ann Follin och menar att det i ännu inte går att fastställa det slutliga antalet medarbetare.
- Hur organisationen och bemanningen kommer att se ut kan jag ännu inte svara på. Vad gäller producentsidan, så ser vi att organisationen och den konstnärliga förnyelsen gynnas av en ökad rörlighet, men vi behöver samtidigt ett antal fasta medarbetare som står för en kontinuitet. Redan i dag har vi en hög andel frilansande medarbetare.
Önskar bra program
Lokalfrågan är fortfarande inte löst, konstaterar Ann Follin. Det står fortfarande och väger mellan P 18 och A 7.
Slutligen, vad önskar du dig i julklapp för Riksutställningars räkning?
- Ett riktigt bra program för kompetensväxling för att överföra kunskaper och erfarenheter från befintlig personal till en ny organisation med nya medarbetare. Det är svårt och väldigt angeläget.
Och för egen del?
- En sovmorgon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!